Три пържоли за 500 лева в ресторант във Варна – толкова плати семейство. От КЗП обявиха, че започват масови проверки за нелоялни практики в заведенията.

Видеоклип от случката е публикуван в социалните мрежи. На него се вижда разговорът на семейството със сервитьорката в ресторанта.

От думите им става ясно, че цената от 35 лева, която е обявена за пържола в менюто на заведението, е за 100 грама, а не за порция. Трите пържоли в сурово състояние тежали килограм и 400 грама, твърди сервитьорката.

Така 4-членното семейство трябва да заплати близо 650 лева за обяда си.

От КЗП обявиха, че започват незабавни и масови проверки по заведенията на Черноморието.

„Във връзка с публикации в социалните мрежи и в някои медии за нелоялна практика в заведения за хранене Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверка на изнесените факти. Ще бъдат проверени обявените цени в заведението и дали има съответствие между това, което се предлага в менюто и това, което се консумира и калкулира като цена. В хода на инспекциите ще се следи дали потребителите получават пълна, вярна и точна информация, която по начина на представяне не е заблуждаваща за клиентите“, пише в официалното съобщение на Комисията.

Служителите на Комисията за защита на потребителите ще проверяват не само въпросното заведение и хранителни обекти по Черноморието, а също така дали има нелоялни практики и заблуждаваша информация за клиентите на заведенията в цялата страна.

За неспазване на Заповед на Председателя на КЗП за нелоялната практика по ЗЗП е предвидена имуществена санкция между 3 000 и 70 000 лева за юридическо лице и между 2000 и 50 000 лева за физическо лице.