Данъчни облекчения и намаляване на разстоянието от два и половина метра между масите, поиска ресторантьорският бранш. Заведенията отварят отново в сряда, но само в откритите си части.
За да посрещнат първите си клиенти, заведенията трябва да подредят масите на не по-малко от 2,5 м една от друга – независимо от големината на откритата площ, с която разполагат. Според бранша, така някои заведения ще бъдат поставени в условията на нелоялна конкуренция.
Независимо от големината обаче, всички заведения ще обслужват поне 50% по-малко от традиционния брой клиенти, казват управители. Затова предлагат свой план – искат мярката „60/40“ да остане и в месеците занапред. И не само, настояват за данъчни облекчения и диференцирана ставка на ДДС.
От бранша посочват, че се надяват на разбиране и подкрепа от страна на правителството. Засега на тяхна страна е министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщиха от ведомството след днешната среща там с ресторантьорите.