Със заповед на министъра на здравеопазването беше разрешено на заведенията да отворят от 6 май.

Един от секторите, които бяха най-сериозно засегнати от мерките срещу разпространението на коронавируса, беше ресторантьорството.

Заведенията обаче могат да настаняват клиенти само на открити пространства – тераси и градини.

Има и други изисквания – на маса да са до четирима души или едно семейство; масите да са на отстояние най-малко 2,5 метра; персоналът да е с маски; да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител; да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

Това за нас означава намаляване на капацитета на една градина с повече от 50% от капацитета ѝ, каза в предаването „Тази сутрин“ Лъчезар Захариев от Българска асоциация на заведенията.

Според ресторантьори в заповедта на здравния министър има неизвестни.
„При лошо време преди гостите влизаха вътре. Какво се случва с тях сега. Трябва всички да станат и да си тръгнат. Няма да отворим на този етап. Чакам да видим всички мерки“, казва Росен Евтимов, салонен управител.
При по-малките обекти въпросът с маси на открито е още по-голям. Някои могат да поставят само една маса.

„От деня на затваряне до ден днешен нашият бранш апелира за това как да се подпомогнат нашите служители и техните семейства Нито аз лично, нито един друг собственик на заведение нито веднъж не е поискал безвъзмездна помощ за себе си, за кредитите си“, коментира Лъчезар Захариев.

Ресторантьорите изчисляват, че общо в техния бранш работят около 300 хиляди души.

Вижте повече във видеото!

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement