Със заповед на министъра на здравеопазването беше разрешено на заведенията да отворят от 6 май.

Един от секторите, които бяха най-сериозно засегнати от мерките срещу разпространението на коронавируса, беше ресторантьорството.

Заведенията обаче могат да настаняват клиенти само на открити пространства – тераси и градини.

Има и други изисквания – на маса да са до четирима души или едно семейство; масите да са на отстояние най-малко 2,5 метра; персоналът да е с маски; да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител; да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

Това за нас означава намаляване на капацитета на една градина с повече от 50% от капацитета ѝ, каза в предаването „Тази сутрин“ Лъчезар Захариев от Българска асоциация на заведенията.

Според ресторантьори в заповедта на здравния министър има неизвестни.
„При лошо време преди гостите влизаха вътре. Какво се случва с тях сега. Трябва всички да станат и да си тръгнат. Няма да отворим на този етап. Чакам да видим всички мерки“, казва Росен Евтимов, салонен управител.
При по-малките обекти въпросът с маси на открито е още по-голям. Някои могат да поставят само една маса.

„От деня на затваряне до ден днешен нашият бранш апелира за това как да се подпомогнат нашите служители и техните семейства Нито аз лично, нито един друг собственик на заведение нито веднъж не е поискал безвъзмездна помощ за себе си, за кредитите си“, коментира Лъчезар Захариев.

Ресторантьорите изчисляват, че общо в техния бранш работят около 300 хиляди души.

Вижте повече във видеото!