От началото на следващия месец COVID мерките няма да са задължителни заради законов луфт. За да могат да се въвеждат носене на маски и дистанция, например, се налагат промени в Закона за здравето, които в момента са в процес на разглеждане.

Днес те бяха приети от ресорната парламентарна комисия на първо четене. Но, докато тази дискусия тече, лекари предупреждават, че липсата на ясно разписани мерки крие рискове.

Пред кабинета на личния ѝ лекар срещаме Мирела Димитрова, заедно с дъщеря ѝ. Преди около седмица са се възстановили след грип. Преди това минават и през COVID-19.

“В момента има доста заболели. Може би е по-лек варианта, но са много заболелите и се предавa с голяма скорост. Наистина е хубаво да с пазим взаимно. Това е споделена отговорност. Не става без мерки. Не може хем да не сме ваксинирани и да не носим маски“, заяви тя.

Според общопрактикуващия лекар Деница Даскалова броят на заболелите в никакъв случай не е намалял.

„Според мен ни трябва още малко време. В Западна Европа всичко се случи преди нас и е логично спадът им да е по това време“, добави тя.

Според д-р Даскалова маските и дистанцията трябва да останат.

„Маските и дистанцията ще бъдат препоръчителни от 1 април, както в много държави. Оттам нататък законът предвижда, че и по региони ще могат да се въвеждат. Можем да кажем генерално, че повече маски няма да се въвеждат“, заяви началникът на кабинета на министъра на здравеопазването Васил Пандов.

Председателят на здравната комисия в НС доц. Антон Тонев заяви, че ще се дадат възможности на министъра да се въведат мерки при нужда.

„Ние вече имаме възможност за много по-добър и конкретен контрол на заболяването“, добави той.

Нови ще могат да се налагат от здравния министър, но след промени в Закона за здравето. Те получиха зелена светлина на първо четене в комисията. Традиционно против бяха от „Възраждане“.

„Това което предлагате е медицински фашизъм“, заяви тя.

„Г-жо Гунчева, ако ви се наложи хирургична интервенция, моля да ми се обадите да говоря с колегите, които ще ви оперират, за да не се чувстват фашистки притиснати да носят маски“, отговори ѝ д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“.

От ГЕРБ заявиха, че ще внесат предложения между първо и второ четене, „Има такъв народ“ подкрепиха проекта въпреки забележките си, БСП също подкрепиха, а ДПС се въздържаха.

На първо четене в здравната комисия бяха приети и промени, които предвиждат чужденците от Украйна, получили временна закрила, да имат здравни осигуровки, съответно и достъп до медицинско обслужване, като право на личен лекар.