Президентската република е най-висшата форма на това да има мажоритарен избор, каза на пресконференция Слави Трифонов. Преди няколко дни от "Има такъв народ" внесоха уведомление в парламента за провеждането на референдум относно свикването на Велико Народно събрание и промяна на държавното ни устройство от парламентарна република към президентска.

Слави Трифонов бе категоричен, че не е разговарял с президента Румен Радев относно тази идея и заяви, че това е отдавнашна идея на „Има такъв народ“ и държавният глава няма нищо общо с нея.

„Ние го подкрепихме на последните избори, но не бяхме само ние – имаше и други политически партии. Нашата подкрепа беше като политическа формация и като граждани. Не съм водил никакви подобни разговори с него, които касаят идеята за референдум“, отново изтъкна Трифонов.

"Има такъв народ" представиха и данните от проучване, по тяхна поръчка и направено от германския офис на социологическата агенция "Ипсос", което подкрепя идеята за президентска република.

Едва около 26% са удовлетворени от демокрацията в България, сериозно е и недоверието към държавните институции – 87% не вярват на Народното събрание, 2/3 не вярват в МС и прокуратурата. Високо кредит на доверие има към президента Румен Радев, сочат още данните от проучването. 

"Ще направим всичко възможно да влезем в следващия парламент, няма да се коалираме с никого"

Слави Трифонов бе категоричен, че "Има такъв народ" няма да се коалират с никого на предстоящите избори през април. На въпрос какви резултати очаква, той заяви, че предпочита професионалистите да отговорят на този въпрос.

Той е на мнение, че промяната в резултатите на „Има такъв народ“ на последните избори е свързана с неудовлетворените очаквания на хората, които са им гласували доверие.

„Нямахме възможност да направим правителство, когато спечелихме изборите, защото партиите, с които можехме да се съюзим, отказаха публично“, припомни Трифонов.

„Ще направим всичко възможно да влезем в следващия парламент с достоен резултат и той да бъде работещ, а не като този в момента, който приключва“, допълни той.

"Съдя Кирил Петков, първото дело е на 21 януари"

Относно казаното от Кирил Петков в ефира на bTV, че му се е обадил и го е попитал „къде е неговият милиард“, Слави Трифонов заяви, че това е абсолютна лъжа.

„Защо го каза нямам никаква представа, защо лъже така по телевизията? Няма такъв милиард, не съм му се обаждал и не съм му задавал такъв въпрос“, заяви Трифонов.

Той каза още, че съди Кирил Петков за това, че лъже и първото дело е на 21 април.

„Мен кой ме съди нямам никаква представа“, допълни той.