Дебат в безпрецедентна ситуация. В продължение на час и половина в ефира на bTV основните политически играчи имаха възможност да представят своите идеи за управление след изборите в неделя. Защитата на платформите започна с изненада.

Без предупреждение и в нарушение на договорените с всички участници правила за големия дебат, "Продължаваме промяната" смениха своя представител. Вместо Венко Сабрутев в студиото изненадващо пристигна лидерът на партията Кирил Петков

Това предизвика недоволстовто на екипите на останалите политически представители, а участниците от ГЕРБ станаха за кратко двама - Деница Сачева и Томислав Дончев.  

“Аз дойдох, когато Венко не можа да дойде, но забележете тук от дясната ми страна са двама кандидати, явно защото ги е страх. Няма по-добър от ПП, който да адресира българските избиратели освен мен. Венко Сабрутев има лични причини, поради които не можа да дойде”, обясни Петков. 

"Аз разбрах, че това е свободно мероприятие и бях на 15 минути оттук, и реших да дойда”, отвърна Дончев. 

Последва и прекъсване от двете страни. 

“Политическият сблъсък, дебатът на идеи, принципи, цели, програми е изключително важен, но преди това има един друг разговор - за правилата. Ако ние не сме състояние да спазваме правилата, къде са всичките ни обещания, цели, приоритети и програми. Представете си например вие да бяхте организирали дебат на тема “Здравеопазване”. Ние да бяхме изпратили професор Ангелов и след 10 минути дебатът се окаже, че по тема “Газова криза””, попита Дончев. 

От своя страна Деница Сачева каза на Петков: “Вие не уважавате правилата, законите, конституцията и сте решил, че можете да правите каквото си искате”. 

Петков попита: “Къде се крие г-н Борисов, той е вашият лидер, защо той не дойде? Българският народ има право да знае кой ще води след 2 октомври и, ако един от нас не може да дойде, най-коректно е да изпратим лидера”. 

От самото начало стана ясно, че не може да участват лидерите, дебатът не е лидерски, обясни водещата Мария Цънцарова.

Томислав Дончев и Деница Сачева напуснаха студиото на bTV в знак на протест.

Дебатът се проведе по водещите теми за обществото. Войната и енергетиката, доходите, цените и инфлацията.

Поканата бе отправена към всички парламентарно представени партии в 47-ото Народно събрание с възможност да представят своите идеи, послания, решения и аргументи на широката аудитория.

Позиция на bTV 

bTV организира всички предизборни дебати с ясни правила към партиите и очаква те да се спазват след приета и потвърдена от всички покана за участие.

При създалата се ситуация, за екипа на предаването единствената възможност бе дебатът да стартира с кандидатите за народни представители, които имат желание да продължат в този формат с представителите на останалите партии, присъстващи на живо в студиото.