„Правителството на Република Северна Македония оценява като неподходяща стъпката на бъде привикан на разговори изпълняващият длъжността посланик на страната в София Владимир Кръстевски в българското министерство на външните работи за становища, изразени от трета страна в анализ, който по никакъв начин не е свързан с правителството, а е изготвен от Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания (ИФИМЕС) от Любляна“. Това се казва в официална позиция на властите в югозападната ни съседка, публикувана на правителствения уебсайт.

„Наистина ИФИМЕС беше нает като известен институт за консултантски услуги въз основа на анализ на политиката за превантивна дипломация и мерки за изграждане на доверието на регионално и глобално ниво, но споразумението им с правителството на Република Северна Македония приключи през 2019 г. От две години този институт няма ангажимент, свързан с работата на правителството, нито правно обвързващи задължения към правителството и кабинета на министър-председателя. Дори преди 2019 г. ИФИМЕС никога не е участвал в анализи, свързани с отношенията между Република Северна Македония и България”, се казва в изявлението.

„Очакваме и инициираме приятелските действия и отношенията да бъдат засилени и от двете страни, за да можем да кажем по-скоро заедно с България, че „намерихме решение, в което няма губещи“ и да се справим с предизвикателствата на новото време”, завършва официалното съобщение от Скопие.

Докладът на ИФИМЕС, който излезе миналата седмица, стана причина за ново влошаване на отношенията между България и Северна Македония. В анализа на Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания в Любляна пише, че българските власти представят недостоверни данни, че македонците имат български произход, и настояват, че Северна Македония трябва да излезе с официална декларация, че македонският език и идентичност имат български корени.

От българското външно министерство заявиха, че въпросната организация публикува поредица от статии с явна цел да злепостави и урони престижа на България чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Дипломатическото ни ведомство посочи, че на сайта на правителството на С. Македония е публикувана информация, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 до 2020 г., срещу което получавала 1000 евро месечно.

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония този понеделник ще бъде извикан, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството в Скопие е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания.

МВнР изрази изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт.