Общо 83 са новите случаи на COVID-19 у нас за вчерашния ден. Те са основно в Доспат и в Сърница. 

Само 7 случая ни делят от рекорда, който имахме през април, в един от дните тогава те бяха 90. 

Според членове на Националния оперативен щаб извънредната епидемична обстановка трябва да бъде удължена след 15 юни. 

Дали ще се стигне до там - очаква се премиерът Бойко Борисов да се срещне с всички членове на Щаба, за да се вземе решение. 

Снимка: btvnovinite.bg

По-голямата част - 52-два от случаите, са в Смолян, където са и последните огнища. Така разпространението остава на огнища, а не разпръснато в цялата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

При ефективни мерки се очаква овладяване, но все пак главният държавен здравен инспектор казва, че извънредната епидемична обстановка трябва да се удължи.

"Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне, нямаме основание да налагаме и граничните мерки, тя ни е необходима, за да въвеждаме граничния контрол", уточни доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. 

Ограниченията по границата ни най- вероятно ще останат след 15 юни, обяви доц. Ангел Кунчев, който препоръча да живеем с мерки срещу коронавируса и след тази дата. 

От миналата седмица се забелязва тенденция за увеличение на случаите, казват анализатори. Броят в София се връща към старите нива, има леко повишение и на тежките случаи.

Снимка: btvnovinite.bg

Удължаване на извънредната епидемична обстановка обаче ще е трудно политическо решение.

"Това политически е много сложно, т.е. трябва много внимателно да се направи, защото очевидно хората са уморени, напрегнати, усещат икономическите последици на кризата,  наблюдаваме в Македония колко тежко се посрещат новите мерки", посочи Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Служби по трудова медицина пък казват, че големите фирми у нас са сформирали свои щабове. Зачестявали случаите на работници с COVID-19 - тогава се изследва професионалният маршрут на заразения, контактите му с колеги, кога за последно е бил на работа, при нужда временно се затварят звена в предприятието.

"Но хората трябва да разберат, че тази инфекция не си е отишла. И те както се отпуснаха в домовете си, в битова обстановка, по същия начин  те вече се отпуснаха и на работното място – не се спазва дистанцията, подценява се хигиената", заяви д-р Богдан Стойков, управител на служба по трудова медицина.

От 15 юни извънредната епидемична обстановка трябваше да отпадне. Дали и с колко ще се удължи - ще реши кабинетът. Утре в 9 сутринта премиерът Бойко Борисов ще се срещне с всички членове на Националния оперативен щаб, за да се прецени какво решение да се вземе. В 10 ч. се очаква и изявление пред медиите. Иначе, състоянието на заразения заместник-министър на земеделието е добро, пробите на неговите колеги, включително на министър Десислава Танева се чакат.

  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19
  • Проф. Кантарджиев: COVID-19 ни отне 860 000 години живот 
  • България обмисля да въведе COVID тестове за идващите от Китай
  • Вирусите и топлото време: Повече респираторни инфекции и по-малко заразени с коронавирус
  • Проф. Кантарджиев: Отпадат всички задължителни COVID мерки
  • Маските остават задължителни в болниците до 16 ноември
  • COVID-19 - на второ място като причина за смърт у нас през 2021 г.