Президентът Росен Плевнелиев не скри своето „голямо притеснение” от намеренията за поредно скандално назначение на кабинета „Орешарски” след предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС.

Държавният глава коментира спряганата кандидатура на Боян Чуков за позицията на председател на Съвета по сигурността към Министерския съвет след официалното откриване на последната отсечка от магистрала „Тракия”.

Чуков, който беше съветник по външнополитическите въпроси и националната сигурност на Сергей Станишев в кабинета на Тройната коалиция, беше разкрит като сътрудник на бившата Държавна сигурност с първото й решение от 2007 г. при проверката на кандидатите за евродепутати.

Тогава Чуков влезе в листите по предложение на Съюза за стопанска инициатива на Алексей Петров. Бил е изпълнителен директор на „Лев Корпорация" на Алексей Петров от края на 2005 г. до октомври 2006 г.

В края на мандата на Тройната коалиция Чуков беше предложен за посланик в Скопие, но правителството на Бойко Борисов спря назначенията. След това арабистът оглави отдела „Публични дейности" в централата на БСП.

„Единственото, което се знае за този човек, е, че е дясна ръка на Алексей Петров – изпълнителен директор на „Лев Инс” в годините, когато това дружество е развивало успешно своя бизнес. Като капак на всичко, господин Чуков многократно се е изказвал в подкрепа на Евразийския съюз на господин Путин. Нека си даваме сметка какви назначения се случват пред очите на цялата нация. Меко казано, аз съм силно притеснен,” декларира президентът.

Премиерът Пламен Орешарски, който присъства на церемонията по връчване на званието „Доктор хонорис кауза” на световноизвестния икономист проф. Стив Ханке, посочи, че не е запознат с позицията на президента по повод назначението на Боян Чуков. „Не съм коментирал нито едно назначение на президента и няма и да го направя,” допълни обаче той.