Работата на Народното събрание зависи от един ултранационалист - той може днес да бъде в залата, утре да не бъде. Така президентът Росен Плевнелиев коментира ситуацията, в която се намира страната, и изрази притеснението си за нацията.

След церемонията по официалното откриване на последния участък от магистрала „Тракия” държавният глава разкритикува управляващите, като подчерта, че „българите могат да градят мостове”. „Тракия” го показа. Българският политически елит обаче изгори всички мостове. Ситуацията е много тежка, надявам се да излезем от нея. Изходът минава през диалог и желание за компромис. Диалог обаче няма - едните искат оставка, други подкрепят правителството. Самият аз давам всичко от себе си, за да има диалог,” заяви Росен Плевнелиев.

Коментарът му бе намек за зависимостта на парламента и респективно на кабинета „Орешарски” от кворума, който осигурява парламентарната група на националистите. Лидерът Волен Сидеров сам се провъзгласи за 121-я депутат, осигурил необходимото присъствие в пленарна зала при гласуването на състава на новото правителство.

Когато депутатите от „Атака” не се явиха на работа при първата обсада на парламента по време на протестното пиене на кафе, зависимостта на парламента от тях стана очевидна. Тогава дори премиерът Орешарски намекна, че ще подаде оставка, когато няма подкрепата на парламента, въпреки последвалите декларации за стабилност на 42-то Народно събрание.

„Управляващите избраха реваншизма и „Атака". Най-голямата партия е извън парламента,” констатира президентът. По думите му, в България никога не е имало толкова силно противопоставяне.

„Само ценностите ще ни помогнат – това искат и гражданите. Те излязоха на протест за ценностите,” каза още президентът, който прокара паралел между София и Брюксел. „Европейският съюз не е външна политика, Европейският съюз е нашето семейство,” допълни Плевнелиев в отговор на въпрос по повод коментарите на посланиците на Германия и Франция.

„Нека бъда категоричен, че разделянето на България и други страни-членки на ЕС е пагубно. България е била силна единствено и само, когато е била интегрирана и е била слаба, когато е плувала в собственото си блато. Крайно време е да хвърлим камък в блатото,” призова държавният глава.

С дипломатична забележка Плевнелиев отправи още критика към лидера на „Атака” Волен Сидеров. „80% от финансирането на магистрала „Тракия" идва от европейските фондове. Европа не е колонизатор, Европа ни дава свобода,” подчерта президентът с препратка към позицията на националистите към ЕС и демонстративното им сядане в пленарна зала по време на европейския химн при клетвата на депутатите от 42-то НС.