Най-важното, което България трябва да направи е да реши проблема с корупцията. Това може да стане с намаляване на състава на правителството и властта, които често улесняват проблема. Такъв съвет даде на България световноизвестният икономист Стив Ханке в студиото на bTV, който у нас е по-известен като бащата на валутния борд. Той съветва президента Петър Стоянов при въвеждането му при кризата от 1996-1997 г.

По думите на Ханке българите в момента протестират, защото корупцията прелива и има дефицит на надежда. Самият факт, че 400 хил. българи между 15 и 50 г. са потенциални емигранти към Великобритания е катастрофа и показва, че българите нямат очаквания ако останат.

Дисциплинираните политици

Икономистът уточни, че прекъсване на корупционните практики у нас е ключово, защото се създава лош имидж на България и отказва външните инвеститори. „Положителното дадено преди години беше валутния борд. Хората забравят, че през февруари 1997 г. инфлацията беше над 200 %, а след въвеждане на борда през юли инфлацията беше заличена. Хората тогава имаха надежда и веднага страната влезе в ЕС и НАТО. Всичко това последва заради стабилността”, заяви Ханке. Експертът добави, че валутният борд дава дисциплина на паричната система и е силно оръжие за борба с корупцията, ако го нямаше щеше да е по-зле. Той сравни премахването на борда като това да дадеш на дете кредитна карта.

„Политиците ще полудеят да харчат пари и да ходят час по час до БНБ, принуждавайки гуверньора да печата пари. Така резервите на БНБ щяха да бъдат похарчени, което би било пълна катастрофа. Все едно да се даде на дете кредитна карта на дете. Хората интуитивно разбира това и заради това борда е популярен”, посочи Ханке.

Слабите коалиции

Стив Ханке, който е в България, за да получи титлата доктор хонорис кауза на БАН, посъветва състав от експерти да работи по проблемите на страната в момента. По думите му коалиционните правителства имат склонност да бъдат слаби и обикновено не могат да направят нещо добре. „Хубавото е ситуацията е че не могат да натворят и големи глупости. Реалистично е да се включат истински експерти, които да гледат по-напред в бъдещото и да развият стратегия за борба с корупцията. Никой в България не е правил план за справяне с проблема, понякога не знам дали хората знаят какво значи план”, заяви експертът. Според него подобен подход може да се приложи и към енергийния пазар.

Конкурентоспособност на енергетиката

„Енергетиката трябва да стане конкурентна и добре работеща. Това ще е добре за потребителите”, каза той и посочи пример със същата ситуация в САЩ през 70-те. Тогава група от експерти с негово участие е била събрана да работи по проблема и буквално са написали книга как да се дерегулира пазара.

По повод промените в цената в на електроенергията у нас Ханке посочи, че не е сигурен дали ако „ посочиш с пръст цената и й кажеш „надолу” това е нещо хубаво”. Според експерта въпросът с тока не е държавата да определя цената, а да има конкуренция и правила на играта, които да я дефинират.

По тази тема председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров коментира, че е имало разговори с представители на академията,с вързани с възлагане на проучвания на икономически сектори.

Примерът на Сингапур

Стив Ханке даде отново примерът със Сингапур. Проспериращата сега икономика се справи с тежка криза с помощта на група от 12 експерти. „Задачата им беше да измислят как кризата да се използва като възможност. За по-малко от година те излязоха с доклад и казаха, че трябва да се ориентират към изделия с висока добавена стойност. И тук се връщаме на корупцията - страната има почти нулева такава, защото имат нулева толерантност към това”, посочи Ханке. По думите му малкото стегнато правителство на Сингапур е добър пример и вместо да добавят министри има опростеност на управлението.