Премиерът Кирил Петков обяви, че разпорежда проверка на обществена поръчка за повече от 70 милиона лева за осветлението на София. Министърът-председателят реагира след скандални разкрития, изнесени в ефира на bTV.

В челен сблъсък в предаването "Тази неделя" влязоха общинският съветник Борис Бонев и заместник-кметът по транспорта Кристиян Кръстев.

Столична община се готви да плати уличното осветление с цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните, алармира общинският съветник Борис Бонев. По думите му в конкурса столицата е разделена на четири части, като победители са две фирми. Разминаванията между цените, които те дават за едни и същи продукти обаче са много притеснителни, твърдят от "Спаси София".

„Това е бул. „Цар Освободител“, който е границата между два софийски района. Район „Средец“ в зелено и район „Оборище“ в червено. Една и съща улица - само защото двата района се поддържат различни фирми. В северна София една лампа ни излиза 5755 лева, в южна София 1587 лева“, заяви Бонев.

Разминавания в стойностите от организацията намират и в артикули, закупени за ремонта и поддръжката.

„Това се нарича редова клема, най-обикновено устройство, което участва в изграждането на осветление. Ние я купихме за 81 стотинки, а Столична община обаче плаща за тази клема 17,55 лева“, добави Бонев.

Минути по-късно в ефира на bTV думата поиска и зам.-кметът по транспорта, отговарящ за поръчката. По думите му с всяка от двете фирми е подписан анекс към договора, в който цените се балансират.

“Дяволът е в детайлите. Тази поръчка се базира на два детайла – единият изграждане и основен ремонт, а другото е абонамент и поддръжка. Съответно философията, на която са заложили едната фирма, е да дадат по-високи цени за изграждане и по-ниски цени за абонамент и поддръжка. А другата фирма е дала по-високи цени за поддръжка и по-ниски за изграждане. Средната претеглената цена за всяка една е приблизително една и съща“, обясни Кристиян Кръстев.

В личния си профил във „Фейсбук“ премиерът коментира изнесените данни.

„Когато в София заради начина на провеждане на обществените поръчки една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лева, а от другата страна на същата улица струва 5755 лева, значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции. Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт“, заяви Кирил Петков.

От Столична община заявиха, че по заповед на кмета Йорданка Фандъкова вътрешен одит ще извърши проверки на процедурите по избора и направените плащания до момента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!