Премиерът Кирил Петков със светкавична реакция за разследването на „Спаси София“, което беше представено от Борис Бонев в ефира на bTV.

„Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв., а от другата страна на същата улица струва 5755 лв., значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции“, написа Петков в социалните мрежи.

„Законът за КПКОНПИ е огромен приоритет! Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт“, допълва Петков.

„Когато изчистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко! Още в понеделник ще разпоредя проверки по тези изнесени факти“, завършва премиерът.

Припомняме, че в ефирът на „Тази неделя“ общинският съветник Борис Бонев разкри за скандална обществена поръчка за уличното осветление на София, за което Столична община се готви да плати цени с между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните.

Зам.-кметът по транспорта, който е подписал договорите с двете фирми изпълнители, каза за bTV, че „дяволът е в детайлите“ и осреднените цени на услугите са едни и същи за двете фирми.

Междувременно стана ясно, че „Вътрешен одит“ на Столична община ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София, по заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. В обхвата на проверка ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента.