Обиди и отнемане на думата. Така премина днешният ден в парламента. Скандалът между ГЕРБ и БСП избухна заради вчерашното изказване на проф. Иво Христов от левицата в национален ефир.

След като вчера в ефира на bTV той нарече българското население “инфантилно”, а младежите от ГЕРБ му поискаха оставката, днес управляващите обявиха, че сезират Комисията по парламентарна етика. 

 „Това не е първи случай, в който обижда българите, преди години ги нарече дебили. За вас не инфантилни и дебилни са само тези, които са склонни да гласуват за вас, коментира Тома Биков от ГЕРБ. 

БСП отговори, че думите на Христов се вадят от контекст и дадоха други примери. 

„Трудно е да се работи с тъпанари – цитирам премиера. Кой ще се извини? Вие тъпанари ли сте? Как бихте реагирали, ако шефа на НС е проста кърджалийска гугутка…“, каза и Драгомир Стойнев от БСП. 

Според зам.-председателят на парламента Емил Христов добрият тон е бил нарушен. Все още не е ясно кога парламентарната комисия ще се произнесе по думите на Иво Христов. 

Докато депутатите се караха, управляващите отхвърлиха поредното искане на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов за закупуване на военна техника. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!