„Опитите България да бъде охулена, да бъде обругана, да бъде показана в една светлина, която не е нейната, опити, които, за най-голямо съжаление, бяха инициирани от български евродепутати, се провалиха“. Това е коментара на заместник-министъра на външните работи и лидер на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев по повод дебата за ситуацията с върховенството на закона в нашата страна, състоял се в Европейския парламент.

„Дебатът беше балансира, очакванията да се демонстрира нещо, което не наблюдаваме ние като българи не наблюдаваме тук, не се състоя, но път блесна тази коалиция между ДСБ и крайно левите, които не трябва да имат каквато и да е обща политическа платформа“, заяви Георгиев в „Тази сутрин“.

По неговите думи докладът за нашата страна също е добре балансиран, като отбелязва и проблемите, но и напредъка за тяхното решение. „Господин Борисов е добре познат с решенията, които взима за диверсификацията на енергийните доставки, закупуването на оръжие и повишаването на доходите“, каза заместник-министърът на външните работи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Истината трябва да бъде представена балансирано. Тогава, когато кажеш, че има проблем, трябва да кажеш и че се търси решение“, заяви Георгиев по повод изказването на евродепутата Радан Кънев, че „мълчанието за случващото се в България е съучастие“.

Младежката организация на ГЕРБ, на която Георг Георгиев е председател, поиска оставката на Иво Христов от "БСП за България" като народен представител заради обида на българските граждани.

Повод за това стана участието му в предаването "Тази сутрин" на 6 октомври, когато той заяви: "Както сме го подкарали, нас преди 30 и кусур години ни управляваше Тато, след това дойде Командира, след това Дедо, след това Баце. Следващият пак трябва да бъде някакъв такъв - родителски надзор да осъществява над инфантилното българско население".

Според Георгиев изказването на проф. Иво Христов е рецидив, тъй като преди това е нарекъл населението „дебилно“ и показва наличие на теза на българите и това е основание за искането на оставка. Председателят на младежката организация на ГЕРБ заяви, че в неговата партия за такива неща и при дори сянка на съмнение за простъпки се подава оставка.

Не може да става дума за сравнение с изказванията на премиера Бойко Борисов, който използва епитети като „тулупи“ и „мисирки“ към определени групи граждани, защото тук става за „безадресно говорене“ и е било последвано от извинение, а в случая с проф. Иво Христов е целенасочено и е част от теза за всички български граждани.

Вижте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!