Разделение в Европарламента по повод България. Депутатите в Брюксел защитаваха полярни позиции по време на дискусията за върховенството на закона и основните права у нас.

Най-голямата политическа партия в ЕП – Европейската народна партия (ЕНП), защити премиера Борисов и поиска пренаписване на проекторезолюцията за страната ни.

Социалистите и демократите, центристите, зелените и крайно левите депутати обаче отчетоха влошаване на принципите на правовата държава в България.

Родни евродепутати пък смятат, че снощи е липсвало единство между тях в защита на страната ни.

В началото на дебата зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова придаде допълнителна тежест на Европарламента, като заяви, че мнението му ще се вземе предвид, когато се решава дали да отпадне досегашния механизъм за сътрудничество и проверка.

Върховенството на закона в България е само политически претекст за този дебат, смятат от ЕНП, която подкрепи правителството и премиера Борисов.

„Българите трябва да се гордеят с постигнатото. Сега обаче не говорим за ситуацията в България, а за правовата държава. Това означава, че демокрацията в страната функционира. Не може да се постигне промяна на правителството с демонстрации. Това е възможно само със свободни демократични избори. Това ще стане съвсем скоро, през март, и българите ще могат да направят своя избор“, каза Манфред Вебер.

Ситуацията в България се влошава, смятат обаче от Алианса на социалистите и либералите. Позицията дойде от председателя на Комисията по правосъдие и вътрешни работи, която инициира дебата и написа текста на проекторезолюция.

„Виждаме, че има политическа намеса в дейността на прокуратурата. Виждаме, че има политическа намеса в дейността на частните фирми. Виждаме, че се ограничават свободите, включително и тези на медиите. Виждаме, че съществува клиентелизъм от страна на редица медии“, каза Хуан Фернандо Лопес Агилар от Прогресивен алианс на социалистите и демократите.

Дължим на българския народ подкрепа, се чу в пленарната зала от центристите от Обнови Европа.

А от групата на зелените и от Европейската обединена левица заявиха, че трябва да се спрат европейските фондове, които не хранят децата в България, а олигарсите.

„Парите на ЕС да бъдат харчени внимателно за България. Те са черният хайвер на лакоми олигарси“, каза Даниел Фрьонд от групата на зелените.

В предаването „Тази сутрин“ български евродепутати коментираха снощния дебат:

Утре се очаква да бъдат внесени поправки по текста за проекторезолюция за България. Финалното гласуване е в четвъртък.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!