Европейският парламент подкрепя предложението занапред осигуряването на средства от бюджета на ЕС да бъде съобразено със състоянието на върховенството на закона в държавите от Общността.

Това показаха изказванията на представителите на парламентарните групи при обсъждането на възможността за задействане на нов европейски механизъм за следващия общ бюджет.

От името на германското председателство на Съвет на ЕС Михаел Рот заяви, че процесът може да бъде болезнен, но е необходим. Правата на малцинствата не са специални, а равни. ЕС не е само единен пазар, а общност със споделени ценности. Всички държави от ЕС трябва да получават еднакво отношение, посочи той.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс добави, че законността е предварително условие за работата на вътрешния пазар, защото създава общо доверие и привлича инвеститори. Гражданите очакват правата им да бъдат защитени от ЕС. Следващият общ бюджет ще бъде 1,8 трилиона евро и това прави още по-важно обвързването на разходите с мерки за опазването на средствата, поясни Рейндерс.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) отчете растяща заплаха в ЕС за гражданските свободи. Свободата на медиите и независимото правосъдие не са облага, а основа на работещата демокрация.

Не може ценностите на ЕС постоянно да бъдат заплашвани и нарушавани, а получаването на бюджетни средства да продължава, заяви тази политическа сила. Според групата на ЕНП засега предлаганият механизъм е неприложим заради предвиденото изискване решенията за наказания да бъдат приемани с голямо мнозинство.

Социалистите и демократите подкрепиха новия механизъм и също порицаха предложението на германското председателство, с което решенията ще бъдат приемани трудно.

Групата "Обнови Европа" изрази подкрепа за механизма и заяви, че законността не може да бъде търгувана. Свободата на медиите и правата на малцинствата в ЕС се ограничават, това трябва незабавно да спре, добавиха либералите.

Групата "Идентичност и демокрация" коментира, че европейските институции от години критикуват Полша и Унгария, защото Варшава и Будапеща не следват техните виждания. Тази парламентарна сила настоя резултатите от изборите да се уважават.

Зелените изразиха очакване предлаганият нов механизъм никога да не доведе до последици заради изискванията за широко мнозинство при взимането на решения. Според Европейските консерватори и реформатори няма правна основа държавите в ЕС да бъдат посочвани като добри и лоши.

Европейската обединена левица подкрепи механизма, но критикува германското предложение и настоя за автоматични санкции при липса на достатъчно законност.