Младежката организация на ГЕРБ поиска оставката на Иво Христов от "БСП за България" като народен представител заради обида на българските граждани. Повод за това стана участието му в предаването „Тази сутрин“ днес.

„Иво Христов нарече инфантилно българското население“, каза на брифинг председателят на организацията Георг Георгиев.

В ефира на bTV Христов коментира: „Очарователна е тази българска черта да гласувате за поредния спасител, без да знаете какво има вътре като съдържание. Както сме подкарали, нас преди 30 и кусур години ни управляваше Тато, след това дойде Командира, след това дойде Дедо, а сега Баце. Предполагам, че следващият трябва да бъде пак някакъв такъв - родителски надзор да осъществява върху инфантилното българско население“.

Георг Георгиев припомни, че преди време отново Иво Христов нарече 80% от българите „дебили“ и заяви, че това е „унизителен рецидив“.

„Като интелигентни хора, които не припознават себе си като инфантили, смятаме, че проф. Иво Христов няма вече нито моралното, нито политическото право да представлява хората в НС. Това е тежка конфронтация с българския народ в национален ефир и МГЕРБ призовава за неговата оставка“, заяви Георгиев.

И питат лидера на БСП - Коренелия Нинова, подкрепя ли думите на Христов и такава ли е позицията на партията. На този етап, от пресцентъра на БСП, запазват мълчание. 

bTV обаче се свърза с Иво Христов:

„Не съм избран от младежкото ГЕРБ, а след демократични избори.
Препоръчвам на колегите да прочетат Конституцията, пред кого и при какви обстоятелства депутат подава оставка. Дължа отговорност пред избирателите ми, не пред младежкото ГЕРБ“, каза Христов.

По-късно към младежите от ГЕРБ се присъединиха и младежите на СДС, които призоваха Христов да не влиза в листите на левицата за следващите избори.