Скандал разтресе парламента след изказването на депутата от БСП Иво Христов, че 80% от българите са дебилни и не могат да се подписват. Думите му са част от коментар, с който пред ротарианци от Раднево защитава тезата на Русия за спасяването на българските евреи от червената армия. Днес той се извини, но отказа да подаде оставка.

Денят буквално започна със скандал, след като от ГЕРБ официално поискаха оставката на депутата от БСП Иво Христов.

Мотивите им са основно два. Първо, с изказването си Христов реално се солидаризира с руската, а не с българската позиция и повтаря казаното от преди няколко дни от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова че Червената армия е спасила българските евреи. И второ – Христов реално обижда 80% от българите, наричайки ги „дебили”.

И двете станаха причина и за гневни коментари в социалните мрежи.

Христов днес се извини, но не подаде оставка. Първоначално той качи видеото във „Фейсбук” и дори обвини медиите, че думите му са изкривени. По-късно обаче го свали, а до днес на обед беше преживял истински катарзис. „Поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания, благодаря”, заяви телеграфно той пред журналисти.

Управляващите обаче настояха за оставката на Христов. „ГЕРБ осъжда остро това изказване, защото е символ на безродие и презрение към българите. В подобни случаи позицията на партия, която се счита за българска, е само една - оставка на Иво Христов и да бъде изключен от парламентарната група”, заяви Тома Биков.

Вотът, който трудно ще мине

На този фон започнаха и преговорите за вот на недоверие към кабинета между БСП и ДПС. Очертаха се 4 възможни теми – провал в борбата с корупцията, националната сигурност, демографската политика и здравеопазването.

Другата седмица ръководствата на двете партии ще решат финално кое от тях да изберат. И БСП, и ДПС обаче са категорични, че вотът трябва да бъде внесен след окончателното приемане на бюджета, тоест - малко преди Нова година.

Какви са шансовете им обаче? Към момента силите в парламента са разпределени така: За вота на недоверие ще гласуват общо 105 депутати от БСП и ДПС. Против него ще са 122-ма от ГЕРБ и Патриотите.

Все още не е ясна само позицията на 11-те представители на партия „Воля”, но тяхната позиция няма да бъде от решаващо значение.