Депутатът от „БСП за България“ проф. Иво Христов се извини за изказването си, че 80% от българите са дебилни и не могат да се подпишат.

Той обаче не продаде оставка, предаде репортер на bTV.

„Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации за някои мои думи и изказвания в срещи с обществеността в град Раднево заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания“, каза Христов пред журналисти.

Скандалът около Христов се разрази, след като на среща с избиратели в Раднево, докато обясняваше защо говорителката на руското външно министерство Мария Захарова не греши, че благодарение на съветската армия са били спасени българските евреи, той каза: „Скандалът с Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство... Класика в жанра! Като отчетеш, че 80% от населението са дебилни и не могат да се подписват... това работи безупречно (...) Какво каза Мария Захарова? – „Не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 хил. български евреи щяха да бъдат депортирани“. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така?“

Изказването му, записано на видео, беше публикувано в личния му фейсбук профил, а впоследствие беше изтрито. Може да го видите по-долу – коментарите по темата за спасяването на евреите са около 15-ата минута.

Днес сутринта оставката на Христов беше поискана от ГЕРБ.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира: „Редно е веднага не само да се извини, но и да напусне Народното събрание. Срамота е български депутат да служи открито на чужда държава. Това е позорно, няма да коментирам обидата за 80-те процента дебили, нека това си е преценка на неговите избиратели“.

Впоследствие от трибуната на парламента беше изчетена декларация на партията (Вж. декларацията тук), в която се казва: „Парламентарната група на ГЕРБ осъжда остро това изказване на народния представител от БСП господин Иво Христов, защото то е символ на безродие и презрение към българския народ. Преди всичко това изказване е унизително за институцията на Народното събрание. (...) Не бива да се подминават и думите на Иво Христов, според когото 80 процента от българския народ са дебили, които не могат да се подписват. Това е срамно изказване на човек, който по конституция е призван да представлява целия български народ. И ако тезата, че Червената армия е спасила българските евреи е перфиден израз на защита на чужд интерес, то да наречеш 80 процента от българския народ дебили е обида, която няма как да бъде преглътната от нито един българин“.

Припомня се гласуваната оставка на Антон Тодоров и се призовава БСП да заяви ясна позиция по отношение на тези думи на Христов. „В подобни случаи позицията на партия, която се счита за българска би могла да бъде само една – да се разграничи от подобни изказвания и да поиска незабавно оставката на своя народен представител или да го изключи от парламентарната група“, се казва в текста на декларацията. Противното би било проява на двоен стандарт.

„Обръщаме се и към президента Румен Радев с призив да се разграничи категорично от думите на Иво Христов, който беше част от инициативния комитет, издигнал го за държавен глава. Защото ако отминем подобни изяви с мълчание ще се превърнем в съучастници на тези, които са ги произвели“, завършва текстът.

Същевременно в декларация парламентарната група на „БСП за България“ (Вж. декларацията тук) припомни, че премиерът Бойко Борисов все още не се е извинил за изказването си за „лошия материал“.

Вижте още от атмосферата в Парламента днес:


Трябва ли Иво Христов да напусне НС заради скандалното си изказване?