Няколко хиляди сирийски бежанци продължават да чакат на границата на Турция, за да поемат към Европа през Балканите.

Денонощни патрули охраняват границата с Турция, въпреки че към страната ни няма мигрантски натиск.

На Пазаркуле - на метри от границата с Гърция, има огромен брой бежанци. Част от тях още тази сутрин вървят обратно към Одрин. От вчера в турските медии вече официално има пуснати изявления от кметове на общини и от бизнесмени, че поемат транспорта на всеки един бежанец от вътрешността на страната, който иска да достигне до Одрин. Автобуси пристигнаха на границата, а част от бежанците се върнаха обратно в Истанбул.

Снимка: Ладислав Цветков

Махмуд е от Афганистан, но от пет години живее в Турция. След като вижда Европа през граничната тел, мъжът се връща обратно в текстилната фабрика в Истанбул. Всеки бежанец, прекарал два дни до огъня на границата, се чувства измамен.

Недоволни от бежанският натиск са и търговците от Одри. Някои пристигнаха на границата, за да се убедят лично, че мигрантите си тръгват. Към града продължават да идват мигранти. До Пазаркуле обаче пътят им вече е отрязан. Новият  маршрут е през Марица - отново към Гърция.

Междувременно граничният пункт „Кастаниес“ остава затворен трети ден. Тази нощ не е имало нов щурм на мигрантите в "ничията земя". Нощта там е преминала спокойно. Имало е турски граничари, които са рязали бодливата ограда по границата в опит да помогнат на мигранти да влязат на гръцка територия. Засилени са опитите за преминаване през река Марица.

Десетки екипи на жандармерията и „Гранична полиция“ покриват целия периметър на пограничната зона. На ГКПП „Капитан Андреево“ обстановката остава спокойна. Няма колони от преминаващи, макар че контролът на граничния пункт е завишен.

Снимка: Ладислав Цветков

Единственото, което прави впечатление, са десетките автомобили на жандармерия и „Гранична полиция“, които непрекъснато обикалят в района. Там са командировани екипи от цялата страна. Те ще останат колкото е необходимо.

С падането на нощта трафикът през граничния пункт става интензивен в двете посоки. Много хора решават да влязат пеш в страната ни.

Извън граничния пункт патрули има и около близките села. В Мезек коли на гранична полиция минават през цялата нощ. Според бивш граничен полицай над селото минава един от обичайните маршрути на мигрантите.

Денонощните патрули обикалят цялата погранична зона.