Турция поиска Русия да оттегли подкрепата си за режима в Сирия. Според Анкара конфликтната ситуация може да се разреши само в лична среща между президентите Ердоган и Путин. В понеделник с Ердоган се очаква да се срещне и премиерът Борисов.

„Казах и на господин Путин. Какво правите там? Ако искате да установите своя база, действайте, но не ни пречете. Оставете ни насаме със сирийския режим. Ние ще направим каквото е необходимо с режима“, заяви турският президент Реджеп Ердоган. 

Междувременно турската атака срещу цели на сирийската армия в провинция Идлиб продължава.

Турция твърди, че е унищожила „инсталация за химически оръжия" на сирийския режим. Убити са около 50 сирийски военни и 9 бойци на „Хизбулла".

Междувременно Съединените щати търсят начини да помогнат на Турция в сраженията срещу сирийската армия.

Според руското външно министерство Москва и Анкара не са прекъснали диалога и двете страни целят деескалация на напрежението.

Американският президент обеща подкрепа за Турция, като засега не се предвижда американска военна намеса. ООН призова за незабавно прекратяване на огъня в Северна Сирия и спиране на въздушните удари.

Снимка: btvnovinite.bg

А големите медии в Западна Европа вече чертаят възможните маршрутите с крайните точки в Европа, които искат да бъдат достигнати от мигрантите, тръгнали от Турция.

Ако пресекат през Гърция мигрантите с кораби и лодки могат да се отправят към Италия, а оттам към Франция и Германия.

Ако пробият през България те могат да продължат през Румъния, Унгария, Австрия и Чехия отново към Германия или Франция. Такова пътуване може да продължи с дни.