Лечението на едногодишно момиченце със спинална мускулна атрофия се бави заради липса на одобрение от здравната каса, твърдят родителите. От институцията отричат.

Терапията за децата с това заболяване се поема от държавата от средата на миналата година след натиск от родители и лекари.

Снимка: bTV

На 5-месечна възраст Михаела е диагностицирана със спинална мускулна атрофия тип 1 – най-тежката форма.

Снимка: bTV

"Това е борба, ние много я обичаме и правим всичко за нея“, споделя майката Валерия Косева.
 
Тя е първото бебе в България, подложено на скъпоструващата терапия.
Досега са й поставени 4 инжекции от лекарството - в пловдивската болница "Свети Георги".

"Почна да върти глава, да се мъчи да надига, ръчичките мести...“, спомня си майката.  

През декември родителите подават документи към Здравната каса за 5-тата доза, която трябваше да бъде сложена вчера. Това обаче не се случва. Обяснението на касата – липсват данни, които трябвало да бъдат подадени от болницата.

Същите веднага са изискани от изпълнителния директор на УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив:

Снимка: bTV

„Към 31.12.2019 г. изисканите документи не са представени по преписката“.

А от 1 януари влизат в сила нови изисквания на касата за заплащане на лекарството. Така - родителите са принудени да подготвят всички документи  -отново.

Снимка: bTV

"Просто не трябва да се пропуска тази инжекция, не трябва да закъснява. Има 7 дневен срок, в който може да закъснея и оттам нататък вече може да бъде фатално", казва Валерия.

От болницата в Пловдив не отговориха на въпроса ни защо са забавили подаването на документите през декември, но увериха в писмо до bTV, че Михаела ще получи петата инжекция до една седмица.