Водна криза обхвана и Шумен. Градът е на сухо заради внезапна авария. Късно снощи водоподавaнето за целия град е прекратено и няма да бъде възстановено поне до събота.

Снимка: БГНЕС

Планираният за петък ремонт на магистрален водопровод вече се извършва от местното ВиК дружество, но поради дълбочината и сложността на изкопа - работата е трудна. 

Общо около 20 на брой са авариите по трасето, част от тях вече са отработени. Около 60 души от аварийните екипи на ВиК работят на терен.

Жители на Шумен вече запасиха домовете си с десетки литри вода.

Снимка: btvnovinite.bg

Аварията е станала на магистрален водопровод в местността Сусурлука. Екипите на ВиК са локализирали пробива в тръбата късно снощи. Освен Шумен, от водната криза са засегнати Велики Преслав и още няколко населени места за следващите 48 часа.

Снимка: btvnovinite.bg

Причината за аварията е амортизация, обясни инж. Галин Ганев от ВиК – Шумен, според когото повредата е била локализирана бързо – само за 20 минути, след като е възникнала в 20:00 ч.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази нощ колегите са работили по отводняването на терена, за да има достъп за техниката тази сутрин“, обясни Ганев.

Снимка: btvnovinite.bg

Гражданите на Шумен обаче изразяват своето недоволство от ситуацията, в която са поставени и заявяват, че трудно ще се справят с битовите си нужди при това безводие.

„Аз съм депутат от Шумен, единият язовир захранва Варна и Бургас, другият - Шумен. Ще претворя в дела решенията. Може ли язовир, построен през петдесетте години, да е като нов?  Ще обикаля всички язовири“, заяви новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро.

Ако работата по отстраняване на авариите приключи без нови усложнения се очаква пълненето на системата да започне в следобедните часове в петък, а поетапно вода по чешмите в домовете на шуменци да потече в събота.