Специализираната прокуратура разпространи част от събраните веществени доказателства по разследването за водната криза в Перник. 

Междувременно - обвинението влезе на разпити и в басейноватa дирекция в Благоевград.

Справка за нивото водата в язовир „Студена“ от лятото, утвърдени от Нено Димов графици за ползване и справка за водохващане в полза на ТЕЦ - Перник – това са част от петте документа, огласени от прокуратурата. Разпространени са и два разпита - на директора в екологичното министерство Илияна Тодорова и на бившия шеф на ВиК - Перник - Иван Витанов.

По думите на Тодорова графиците за отпускане на вода минават през три подписа, преди да стигнат до министъра.

Снимка: bTV

„За целия ми период на работа в МОСВ министър Нено Димов никога не е връщал за корекции някои от предложените проектографици“, е казала по време на разпита Илияна Тодорова, директор на Дирекция "Управление на водите" в МОСВ.

Бившият шеф на ВиК - Перник Иван Витанов заявява, че от средата на 2019 година пише писма с предупреждения за състоянието на язовир „Студена“.

Снимка: bTV

„Следващото писмо, което написах, беше през месец октомври. То вече гласеше, че поради ниско ниво на язовира следва да бъде обявен воден режим. Освен до общината, изпратих такова писмо и до областния управител, и до общинския съвет на град Перник.  От нито едно от трите места не получих отговор“, е заявил по време на разпита Иван Витанов, бивш управител на ВиК – Перник.

Снимка: bTV

Според данните на прокуратурата Витанов е бил привикан от тогавашния областен управител Ирена Соколова и зам.-кмета на Перник. Двамата изразили недоволство от предложението за воден режим и го попитали: „Представяш ли си какво ще последва?“.

Защитата на Нено Димов днес заяви, че прокуратурата не отговаря на въпроса кой и защо е разрешил отпускането на вода. 

Снимка: bTV

„Да се твърди, че има престъпление и безстопанственост в случая е пълен абсурд и несъответно на закона, защото водата, която се твърди, че е предоставена на Стомана Перник и на ТЕЦ-а е заплатена, тоест загуба за държавата няма“, обясни Ина Лулчева, адвокат на Нено Димов.

Междувременно прокурори влязоха в Басейнова дирекция - Благоевград и разпитваха служители. 

Стана ясно, че службата е установила шест нарушения във ВиК-Перник, наложени са и две глоби от 4 хиляди лева.