Лекари от болницата във Велики Преслав масово подават заявления за напускане.

В общинското лечебно заведение в момента има осем болни от COVID-19 пациенти, които са настанени там заради липсата на свободни легла в областната болница в Шумен.

Заради разкриването на COVID сектор в болницата във Велики Преслав обаче 80% от медицинския персонал подаде молби за напускане.

Снимка: bTV

Доктор Ирина Радева е на 74 години и е един от двамата специалисти в преславската болница, работила с COVID пациентите.

Подала е молба за напускане и е категорична, че след 50 години стаж няма да я оттегли. По думите и рискът от разпространение на заразата заради липсата на условия и екип е огромен.

Снимка: bTV

„Аз поех огромен риск, защото съм в рискова група и ми помагаше моят съпруг, който е на 78 години от добра воля, но не става така. Най-голямата грешка беше, че нямаше критерии за разкриване на такова отделение. Без осигурен персонал, без осигурено условия, за да не се кръстосват потоците здрави и болни“, каза д-р Ирина Радева.

По време на събрание на болницата медиците заявиха, че ако COVID болните бъдат разпределени в други лечебни заведение и Преслав спре да приема такива пациенти, ще останат на работа.

Снимка: bTV

“Не само лекарите, но и медицинските сестри са в рисковата възрастова група. Притесненията са ми повече в това, че ние не можем да окажем адекватна и качествена медицинска помощ най-вече на болните с COVID инфекция и не сме в състояние да осъществяваме необходимия хигиенен, дезинфекционен и противоепидемичен режим”, заяви д-р Йошинка Ненчева, управител на болницата във Велики Преслав.

Снимка: bTV

11 са лекарите в болницата в Преслав плюс още осем назначени по съвместителство. Всички те са категорични, че рискът от създаване на вътрешно болнична инфекция при работа с COVID болни пациенти е сериозен.

Очаква се днес становище на здравната инспекция в Шумен и на областния кризисен щаб дали искането на медиците от Преслав COVID пациентите от там да бъдат настанени в други лечебни заведение ще стане факт, за дa не напускат лекарите работните си места.

  • Опашки на „зелените коридори“ за COVID ваксини и този уикенд (ОБЗОР)
  • „Пирогов“ намалява цената на PCR тестовете
  • Нови 506 случая на COVID-19 у нас
  • „Зелените коридори“ в столицата се увеличават
  • Над 1 милион поставени ваксини у нас
  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие