Все още не е ясно дали от 1-ви януари ще имаме по-висока минимална работна заплата.

В навечерието на разглеждането на бюджета в Народното събрание – депутатите пак се скараха за това колко и как да се определя най-ниското възнаграждение.

Минималната работна заплата е на крачка от това да се превърне в пречка пред редовна власт. БСП атакува останалите партии в парламента и пак ги обвини в "политическо лицемерие".

Причината – социалистите поискаха днес да се разглеждат и на второ четене промените, с които минималната работна заплата ще стане 50% от средната за страната, което означава 850 лева. Предложението им не беше прието, а ситуацията се услужи заради решението на социална комисия – да имаме брутна минимална работна заплата.

От "Продължаваме промяната", които сега търсят подкрепа за свое правителство, направиха крачка назад и обявиха, че не искат да има брутна заплата.

Ново изпитание пред проектокабинета "Денков" и условие към "Продължаваме промяната" – от БСП заявиха, че няма да се откажат от искането си за по-висока минимална заплата.

“Да си съберат главите, мозъците и сядаме на разговори, но поне 24 часа дръжте една и съща позиция”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Повод за искрите между бившите партньори е подкрепата на "Продължаваме промяната" за идеята да се определя брутна минимална заплата.

“Това означава, че в нея се включват клас прослужено време, извънреден труд, нощен труд. Това е абсурд”, смята Нинова.

В отговор – от "Продължаваме промяната" направиха крачка назад и обявиха, че в пленарната зала няма да подкрепят брутна заплата. И се върнаха на предишната си идея.

“Това, което ние подкрепяме, е минималната работна заплата да бъде 50% от средната работна заплата за първите две тримесечия на текущата година”, каза Искрен Арабаджиев от ПП.

От "Възраждане" видяха полза от спора за доходите.

“На целия този предизборен качамак, който се завърта пред очите ни и се забърква, единственото хубаво е, че заради опита отделните популистки фракции в парламента да се цакат една друга, в крайна сметка печелят българските граждани”, каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От "Демократична България" призоваха искрите да се потушат и страната да има редовно правителство, с премиер акад. Николай Денков и втория мандат.

“Това е реалният прозорец на възможност и трябва да се подходи отговорно. Подкрепяме идеята то да стъпи на програмна декларация. Активно разговаряме с тях за това какви задачи, цели следва да се включат в този документ”, каза съпредседателят на “Демократична БългарияХристо Иванов.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход" запазиха мълчание – и за заплатата, и за шансовете за правителство.

В парламента днес дойде и предупреждение за протест. От КНСБ заявиха, че ако не се увеличи минималната работна заплата, ще излязат на улицата.