Масов имунитет срещу коронавируса у нас няма и е рано ограничителните мерки да бъдат смекчени. Националният щаб направи изявлението въз основа на данните от изследването с бързи тестове сред полицаи. Те наравно с медиците са на предния фронт в борбата със заразата.

Изследвани са общо 1016 служители на МВР, едва 0.7% от тях са имали среща с вируса. Затова от Щаба са категорични, че на масов имунитет е рано да разчитаме, и затова засега извънредните мерките трябва да се запазят.

Обмисля се след Великден болниците постепенно да се върнат към нормалния си режим на работа. Предвижда се да има "зелени коридори" за децата, които се нуждаят от ваксиниране и за бременните.

Снимка: btvnovinite.bg

Още един медик се е заразил за него няма данни да е в бил в контакт с болен, така че най-вероятно се е случило извън болничната среда. Има и нови случаи на оздравели пациенти, сред тях е 70-годишна жена от Пазарджик.

На редовния брифинг на Националният щаб бяха докладвани и данните от изследването с бързи тестове сред полицаите, знаете те бяха първата група, за която това се направи. Едва при 0.7 на сто от полицейската извадка пробите показват, че са се срещали с вуриса.

Снимка: btvnovinite.bg

Резултатите са сходни и при тестваните 1100 военни. Като предстои да изследване и на 146 моряка на кораб, който се прибира от учение в Румъния.

Генерал Мутафчийски подчерта, че засега няма достатъчно данни какво се случва с хората, изградили имунитет - колко време продължава той, доколко ги пази предвид публикациите за случаи на реинфектирани.

Заради зачестилите случаи на предлагане на различни продукти в сайтовете с анонс , че помагат срещу коронавируса, от Щаба заявиха, че вече са подали сигнали до компетентните органи за фалшивите обяви.

  • Ангелов: Не се налага промяна в мерките заради новия вариант на вируса
  • Заведения на бунт срещу затварянето: Ще ескалира ли напрежението?
  • Лекар: Пациентите с онкологични заболявания трябва да се ваксинират
  • 566 са новите случаи на зараза с COVID-19
  • Кантарджиев: Новият вариант на COVID вече е у нас
  • Почти 27 000 работници от затворени бизнеси още чакат помощта от 24 лв. на ден за декември
  • Въпросителни за маските: Кои ни пазят ефективно - медицински, текстилни и на каква цена?
  • Франция изисква отрицателен PCR тест за всички граждани на ЕС, включително от България
  • За ползите от ваксината: Висши държавни служители на крак при учителите в с. Бояджик
  • Лекари от COVID отделение четат стихове за любов и надежда на пациентите си