„Незаконосъобразна, неправилна и противоречаща на Конституцията“ – така е определена забраната за посещаване на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и т.н. в жалба на гражданин до Върховния административен съд. Столичният биолог Вергил Стойнов атакува мярката, наложена със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, като твърди, че разпоредбата застрашава здравето на гражданите.

В жалбата, цитирана от правния сайт „Де Факто“, се твърди, че „известните към момента данни от изследванията, които водещи световни лаборатории и епидемиологични центрове са направили на COVID-19, на неговите проявления, включително и от какво и как се повлиява, единно и категорично свидетелстват, че свежият богат на кислород въздух, топлината и слънцето са категорично ефективни средства в борбата с вируса“.

Гражданинът отбелязва, че в столицата, а вероятно – и на други места в страната, има жилищни зони, до които безопасното достигане пеша е възможно само при използване на парк като пешеходна зона, а именно това към момента е забранено.

Стойнов подчертава, че конституционните права на гражданите не може да се ограничават само на база заповед на министър.

„Продължаващата забрана за посещения в паркове, градинки и спортни площадки ще означава единствено и само създаване на пречки пред възможността за адекватна лична защита, включително и създаване на нов за организма имунитет“, категоричен е биологът, като настоява за комплексна медицинска експертиза за ефекта от заповедта на Ананиев.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 176 278 25 795 371 282 2 745 011
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 176 278 25 795 371 282
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer