18 криминални регистрации, сред които за кражба на автомобили, и 10 наказателни постановления за нарушения на пътя има шофьорът, който самокатастрофира на столичния булевард „Тодор Александров“ в четвъртък.

При инцидента пострадаха две деца и трима възрастни. Състоянието на един от тях остава тежко, съобщиха за bTV от „Пирогов“. Той е с политравма в реанимация.

Двете деца са в стабилно състояние и остават за наблюдение в „Пирогов“. 43-годишният шофьор е в Клиниката по неврохирургия на ВМА в стабилно състояние.

По наша информация нарушенията му на пътя са предимно за превишена скорост. Като натрупаните глоби са за общо 1750 лева. Последното му регистрирано пътно нарушение е от 2021 година, научи bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Шофьорът е на 42 години и е осъждан назад във времето. Проверката на този етап показва, че мъжът е получавал глобите си, но не ги е плащал.

Катастрофата стана в четвъртък около 18 ч. В колата бяха две деца – момчета на 10 и 12 години. Те са откарани в шокова зала в „Пирогов“. Не са пострадали сериозно, но остават за наблюдение в болницата.

Тежко ранен е 26-годишен пешеходец, ударен от колата. Откаран е също в „Пирогов“ в травматичен шок. По-късно от лечебното заведение съобщиха, че е в стабилно състояние. 

 

Според очевидци колата е карала с много висока скорост, шофьорът е изгубил контрол, минал е през колелото на трамваите в района и е спрял в храсти пред сградата на хотел.

Пробата за алкохол на шофьора е отрицателна, но е отказал проба за наркотици. Проба му е взета по-късно в болницата. Резултатите се очакват по-късно, а вътрешният министър Калин Стоянов допусна, че тестът може да е положителен. 

„Има много хора на пътя, които са с много регистрации, тук е редно да погледнем назад какво се е случвало с всички тези деяния, за които е регистриран. По отношение на нарушенията на Закона за движение по пътищата лично мога да определя този човек като поредния джигит на пътя. Класически пример за човек с множество нарушения, който да продължава да извършва такива“, каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Днес материалите ще бъдат докладвани на прокуратурата и се очаква да му бъде повдигнато обвение.

В отговор на въпрос на bTV вътрешният министър каза, че може да бъде проверено дали не става въпрос за прикриване на нарушенията на шофьора от страна на служители на МВР.