Рецидив на пътя, който взе 2 жертви. Снощи шофьор се удари в асансьор за хора с увреждания на метростанция в идеалния център на София, помете две млади жени на тротоара и избяга. Извършителят е рецидивист с над 50 нарушения.

bTV разполага с кадри от катастрофата, на които се вижда моментът на удара между автомобила, преминал на червен светофар, и таксиметрова кола.

След това се блъска в асансьора в района на метростанция "Европейски съюз" и се разцепва. Жертвите са загинали на място, а шофьорът и спътничката му са избягали.

Почти 14 ч. по-късно той беше задържан от полицията и отряд "Кобра" на адрес на около километър от местопрестъплението. Около 20:50 той беше изкаран от жилището, в което беше открит. 

Снимка: Габриела Андреева

В 19 ч. днес десетки граждани се събраха спонтанно на кръстовището, където стана тежката катастрофа, за да изразят гражданската си позиция. Те поставиха цветя в памет на двете загинали момичета на 22 и 26 години и ги почетоха с минута мълчание.

По-рано през деня имаше протести на таксиметрови шофьори, които блокираха движението на мястото на инцидента.

Кой Георги Семерджиев?

Той е на 35 години, бивш футболист, осъждан е. Освободен е, след като е излежал своята присъда. Шофирал е автомобил с германски номера, а книжката му е отнета. В автомобила разследващите са открили две сини лампи и една стоп палка.

Той има над 50 нарушения, информираха за bTV от полицията.

Излежал е присъда „задържане“ за разпространение на наркотици. Днес е трябвало да се яви в съда, защото е подсъдим за нанесена телесна повреда.

 Хронология на тежката катастрофа 

Автомобилът пресича кръстовището на бул. „Черни връх“ на червено, блъска се в такси и помита оградата и пешеходците зад нея.

От удара автомобилът се разчленява на две. Шофьорът му бяга. Казва се Георги Семерджиев и има зад гърба си 50 нарушения на пътя.

Избягалият беше обявен за издирване. Малко след 13 ч. беше задържан от отряд „Кобра“. Укривал се е в жилище в кв. „Лозенец“, където няма официална регистрация. Ще му бъде направен тест за наркотици. 

Снимка: Габриела Андреева


Следователите казаха, че при задържането мъжът е бил в неадекватно състояние. Полицията и прокуратурата изясняват дали е имало трети човек в автомобила, управляван от Семерджиев.

По-късно вътрешният министър Бойко Рашков уточни, че вече е ясно и коя е спътничката на Семерджиев.

Пътни експерти обясниха, че скоростта на автомобила е била много висока, а спирачен път на практика няма.

В деня на катастрофата Семерджиев е извършил още едно нарушение.