Шофьорът, заподозрян за тежката катастрофа в София снощи, беше задържан от отряд „Кобра“ малко след 13 ч. 

Бившият футболист Георги Семерджиев бе обявен за издирване за пътния инцидент, при който загинаха две млади жени - на 22 и 26 г. 

По време на задържането си в жилище в кв. "Лозенец" той е бил в не съвсем адекватно състояние. Това съобщи на брифинг по темата зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

При задържането му са открити отличителни полицейски знаци, а в деня на катастрофата е извършил още едно нарушение. Лицето е криминално проявено и друг път е шофирало автомобил под влияние на наркотици, стана ясно още на брифинга.

„Предстои обиск и изземване от жилището, но чакаме защитник на лицето, а той желае да има защитник. Беше адекватен до там да ми даде телефона на майка си и тя му намери защитник. Нищо не казва, в момента е сам. След приключване на претърсването в дома му, на което той трябва да присъства, ще бъде заведен в медицинско заведение, където да му бъдат взети съответните проби. Не може да се заведе първо, защото, ако го изведем от местопроизшествието, след време неговите адвокати може да пледират, че нещо не е запазено на местопроизшествието и сме му нарушили правата“, обясни Ясен Тодоров.

Той допълни, че първоначално е извършено претърсване на дома на родителите на Георги Семерджиев, но са успели по оперативен път да установят адреса в кв. „Лозенец“, на който той е задържан. Семерджиев не е регистриран официално на този адрес.

„С оглед спазването на строгите изисквания на прекалено формализирания НПК, влязохме в жилището няколко часа, след като го бяхме установили, защото искахме законът да бъде спазен“, отбеляза Ясен Тодоров и добави, че са използвали услугите на отряд „Кобра“, тъй като са имали опасения, че лицето може да е въоръжено и да окаже съпротива.

След като му бъдат взети сравнителни образци, ще бъде преценено какво обвинение ще му бъде предявено, както и каква мярка, каза още Тодоров.

Той добави, че търсят очевидци на тежката катастрофа, както и хора, които евентуално са били спътници на Семерджиев в МПС-то.

В коментар за лицето, което е било заедно с шофьора в автомобила, той обясни, че имат предположения и работят по много версии.

„Надявам се в най-кратки срокове, да приключим успешно това разследване, да установим обективната истина. Ние не сме предубедени по отношение на Георги Семерджиев“, каза още шефът на следствието. 

Тодоров обясни, че едно такова престъпление се разследва в няколко насоки – ще бъдат направени всички възможни справки – за правоспособност и за криминалното му минало.

Властите установяват дали книжката, която е представил, е валидна, защото тя не е издадена от българските органи.

Потресени сме от това което се е случило. Изразяваме най-искрени съболезнования на близките. За съжаление, безразсъдството е довело до тук“, заяви градският прокурор на София Илияна Кирилова.

Тя уточни, че все още не са назначени автотехническите експертизи, но вече има разпитани свидетели на катастрофата.

Припомняме ви, че Семерджиев има повече от 50 нарушения на пътя, а името му е известно на органите на реда.