Главният прокурор Иван Гешев възлага на екип от Националното следствие разследването на катастрофата в София, станала снощи, съобщиха от прокуратурата.

Две млади жени загинаха при тежкия инцидент снощи. Катастрофата стана точно до метростанция “Европейски съюз” при кръстовището на бул. “Черни връх” и бул. “Арсеналски”.

Липсата на съответната инициатива от страна на законодателната власт е в основата на продължаващото грубо погазване на правилата за движение по пътищата, посочва в позиция до медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод тежкия инцидент в София.

Милева припомня, че в рамките на последните две години главният прокурор отправи към народните представители експертни предложения в областта на престъпленията по транспорта, целящи завишаване на наказанията при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Бе предложено и създаването на нова разпоредба за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, когато то е собственост на дееца.

"Тези предложения и към момента отлежават на бюрата на народните представители и никой не им обърна внимание. Единствено това бе използвано като повод правосъден министър да внесе във Висшия съдебен съвет поредното искане за отстраняването на главния прокурор, и то, защото е издал методически указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по прилагане на разпоредбите, касаещи досъдебни производства, образувани за престъпления по транспорта", посочва Сийка Милева.

По думите ѝ подвеждането на престъпления по транспорта, извършени след употреба на алкохол или наркотични вещества, под съставите за непредпазливи деяния има за резултат занижени наказания, несъответстващи на обществената им опасност, което е крайно несправедливо, логично руши доверието на обществото в съдебната система и е знак за наложителни законодателни промени.