Няма ограда, която да не може да бъде прескочена, и граница, която да не може да бъде преодоляна – това заяви в ефира на bTV директорът на „Гранична полиция” Милен Пенев в коментар на мерките за охрана на българските граници при очаквания силен миграционен натиск през топлите месеци на годината.

Преди седмица репортерът на bTV Стоян Георгиев премина границата между България и Румъния – река Дунав, с надуваема лодка, за да проследи пътя, по който каналджиите незаконно прекарват мигранти на път към Западна Европа срещу суми, достигащи 10 000 евро.

„Миграционният натиск е от смесени потоци – има хора, които бягат от военни действия, но заедно с тях могат да проникнат и различни хора, които да застрашат националната ни сигурност”, подчерта Милен Пенев.

Той оцени положително построената досега ограда на българо-турската граница, но прогнозира, че останалите 131 км от нея, които предстои да бъдат изградени, няма да станат готови до края на годината. „Наричам стената „инженерно-възпрепятстващо съоръжение”, това е част от сигурността на България в условията на засилен миграционен натиск, породен от събитията в Близкия Изток. Трябва да устоим на този натиск и да продължим напред”, заяви директорът на „Гранична полиция.

В отговор на критиките, че оградата отблъсква хора в беда, той допълни: „На фона на оградата на границата на най-демократичната страна – САЩ, нашата е като ограда на детска градина.”

По думите му, експериментът на bTV не е показателен за охраната на границите на България. „Не ви съветвам да опитвате това втори път”, препоръча той на репортера Стоян Георгиев. „Използваме т.нар. шахматен принцип на охрана на границата заедно с румънските колеги”, обясни той.

Милен Пенев изрази мнение, че охраната с по един полицай на всеки 100 метра от браздата не е успешен. „Необходима е повече мобилност на екипите и техника”, обясни той и увери, че до края на лятото в охраната на цялата граница ще бъдат включени всички технически средства, включително и хеликоптери.

„Не бих казал, че в европейски и световен мащаб има полицейска служба, която да има 100% успеваемост, но ние работим много целенасочено и отговаряме адекватно на създадената ситуация. Винаги има заплахи, които не могат да се предотвратят”, допълни Пенев.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас