Тежка е противопожарната ситуация и има опасност от пожари на територията на цялата страна. Това обясни на брифинг директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов.

Във връзка с пожара, възникнал в депо за отпадъци край Шишманци, на първо място е контролът на въздуха от страна на РИОСВ, а действията са съобразени с посоката на вятъра, уточни Николов.

„В момента измервателната станция се намира в с. Болярино поради обстоятелството, че вятърът е в тази посока. Не са отчетени критични нива, опасни за живота на хората, но е уместно да бъдат уплътнени прозорците и вратите, докато не дадем знак, че обстановката е напълно безопасна”, обясни главният комисар.

Следобед се очаква смяна на посоката на вятъра в югоизточен и ще се включи нова контролна  станция за следене на показателите на въздуха.

Ще има контрол и на пътния трафик на магистрала „Тракия“. От двете страни на движението - към София и посока Бургас, са разположени екипи на Пътна полиция, които имат задача своевременно да уведомят още от Пловдив или от Стара Загора, ако видимостта бъде намалена.

Осигурено е достатъчно количество вода, както и земна маса за затрупване и изолиране на горенето и достъпа на кислород. На разположение е и необходимата техника, като ръководството на завода има готовност да осигури и допълнителна.

Във връзка с пожара между хасковските села докладите сочат, че огънят е под контрол, но усилията ще продължат съвместно с доброволци и формирования от Министерството на отбраната за пълното му погасяване.

Комисар Николов апелира за бдителност и внимателно поведение, за да не се предизвикват пожари.