Дежурни пожарникари останаха на пост през изминалата нощ и край пожара на сметището на пловдивското село Шишманци.

Още вчера огънят беше локализиран и не се разраства, но облаци дим продължават да се издигат над района.

От пожарната посочват, че за подобни по мащаб инциденти може да са нужни дори седмици, за да бъдат прекратени напълно. Въздухът не е замърсен, отчитат от екоинспекцията.

Причините за пожара все още не са ясни. От управата на депото на този етап отказват да разкажат версията си и откъде е тръгнал огънят.

Междувременно десетки хора от различни села в общината блокираха пътя към завода. Няколко камиона не могат да стигнат до депото, за да изхвърлят отпадъците, с които са натоварени.

Местните са притеснени от дима от горящото депо и казват, че от години в селото не може да се диша. Те се заканват всяка сутрин "да пият кафето си" на пътя, докато управляващите не обърнат внимание на проблема.

Директорът на пожарната в Раковски обясни, че гасенето на пожара е било затруднено заради промяната на посоката на вятъра. Осигурена е вода за пожарната, а теренът постоянно се обработва.

От екоинспекцията обясниха, че въздухът не е опасен, тъй като стойностите са много под допустимите. Мобилна апаратура отново ще замери нивата.