Екстремно високи температури днес. Предупреждението за опасност от пожари се сбъдна. 16 часа вече пожарникарите се борят с огъня в депото за отпадъци в пловдивското село Шишманци. Причината все още е неясна.

Огънят вече е локализиран и пожарникарите са уверени, че няма опасност за населението в близките села. Три екипа ще останат дежурни на мястото тази вечер.

Депото в пламъци е в близост до автомагистрала „Тракия”, но димът не пречи на движението.

Шест часа след първите пламъци Христо Христев, който от 30 години работи в каменоделната в съседство на депото в Шишманци, е освободен за деня.

Селото беше цялото обгазено в пушек, разказа Христо Христев.

„Директорът на завода ми се обади към 2:30 ч., да имам готовност евентуално за нещо, да предупредим населението”, заяви Александър Атанасов, кмет на с. Шишманци.

На депото цял ден работят първо 3, а после 5 пожарникарски екипа.

„Гасенето е много трудно, защото е в дълбочина огъня и водата трудно го достига. Трябва с пръст, а и с машини, булдозери да се разрови доста”, обясни инспектор Ивайло Дедински, ръководител на операцията на пожарната на място.

Пламъците не са започнали от токов удар. На мястото не се извършва и пожароопасна дейност. Разглеждат се обаче всички останали възможни хипотези.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вчера, ако е било много топло, е възможно да е започнало някъде да тлее някъде и като е излязъл вятър да го е раздухал, но трябва да се установи”, допълни инспектор Дедински.

Въздухът не е замърсен, отчитат от екоинспекцията.

„Това, което апаратурата засича, е в зеления спектър на измерването, което означава, че няма основание за притеснение на жителите на близките села”, заяви Мариана Кандаклиева експерт в РИОСВ –Пловдив.

Уверенията на властите обаче не успокояват хората в Шишманци.

Измерванията показват, че въздухът в съседните села Болярино и Белозем също не е замърсен.

От управата на депото не отговориха на обажданията ни, а пожар там не се случва за пръв път, защото само през 2017 г. имаше два такива случая, единият от които се смяташе, че е умишлен.