Районна прокуратура в Хасково разследва пожара между селата Родопи, Брягово и Любеново.

Образувано е досъдебно производство за това, че по непредпазливост е запален чужд имот, вследствие на което е възникнал пожарът в земеделските земи.

Изясняват се причините за огъня. Предстои да бъде направен оглед след пълното локализиране на пожара. Ще бъдат назначени и експертизи.

Снимка: БГНЕС

В ефира на bTV тази сутрин шефът на хасковската пожарна заяви, че причината за огъня е „човешка небрежност”.

Според първоначалната информация пожарът е възникнал в землището на село Брягово и заради сухия терен и високите температури бързо се е разпрострял. От пожарната очакват да има усложнения в следобедните часове. 

Пожарът вече е обхванал над 3000 декара гори и продължава да пуши на доста голяма площ. Тази сутрин бе създаден и оперативен щаб. На място работят повече от 100 души, от които и 20 военни със специализирана техника.

Целта им е да проправят пътя на пожарникарите, както и да следят дали някъде не е останала място, което да тлее и отново да се запали. Теренът е много сложен и изключително високите температури допълнително пречат на специалните екипи.

Снимка: БГНЕС

Експертите обаче са категорични, че ситуацията е под контрол, въпреки че огънят не е локализиран.

Огънят е под контрол, но усилията ще продължат съвместно с доброволци и формирования от Министерството на отбраната за пълното му погасяване, информира директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.