Статистиката при проверката показва, че горе-долу 3,5% от проверяваните къщи за гости са чисти измами. Това каза в предаването „Лице в лице“ Николай Каварджиклиев, шеф на фонд "Земеделие".

Той уточни, че това са направени къщи за семейството, бабата, стринката, тъщата.

„85% имат разминаване с ангажимента, който са поели - или бизнес плана, или работни места. Построяват къщата, но не функционират, не работят, или не работят в рамките на бизнес плана, който са се ангажирали да изпълняват. Примерно, ако се е ангажирал да има 5 човека работници, той има един, другите ги няма. Или, ако се е ангажирал да има 30% заетост средно целогодишно, той има 1 или 2% такава заетост, или пък въобще няма никаква заетост - построена е къщата, но до нея няма комуникации, няма електричество, няма ВиК и така нататък. Чакат държавата да им помогне“, каза още шефът на фонда.

Фонд „Земеделие“ е проверил 100% от абсолютно всички проекти, отбеляза той.

„Към момента голяма част от тях все още са в давностен срок. Ние сме издали съответните актове за възстановяване на средствата. Всички, при които има установени нередности, трябва да възстановят средствата. Нередностите са няколко различни вида. Едните от нередностите са по неизпълнение на бизнес план. Това са най-често срещаните такива. Това е ангажиментът на собственика на такава къща да я изгради и да развива  селския район, в който е тази къща в следващите години, като пак подчертавам - ангажиментът не е просто да построиш къща, трябва да създадеш бизнес и това е част от договора, който те трябва да сключат, за да получат тази субсидия", обясни Николай Каварджиклиев.

Той добави, че методологията за оценка на санкциите е изключително либерална: 

"50% изпълнение на бизнес плана им гарантира, че те са окей и никой няма да търси санкция от тях, което, ако някой тегли банков кредит, никоя банка няма да се съгласи да изпълниш на 50% ангажимента си към нея. Всеки ще търси 100 процентово изпълнение и съответно плащане в срок", отбеляза още шефът на Фонд "Земеделие". 

Той допълни, че в момента установяват каква точно е сумата, която ще трябва да се връща.

"Ние установяваме каква е точната сума в момента, имаме разговори с Европейската комисия, с ОЛАФ, извършваме допълнителни проверки, но искам да разсея една заблуда, която в обществото върви много активно в последно време - Фонд „Земеделие“ е прилагащи институция, Фонд „Земеделие“ не прави политики, стратегии за развитие на селското стопанство. Ние прилагаме законодателството на Република България, управляваме средствата за развитие на селското стопанство и спазваме регламента на Европейския съюз. При това се стараем да бъдем отговорни и стриктни в това изпълнение", заяви Николай Каварджиклиев.

Той уточни, че в момента в момента протестират хората, които реално работят и къщата им за гости работи.

„В годините не всяка една къща за гости е била предназначена за къща за гости. Може би не е обърнато внимание на тези хора в самото начало, когато са създавали къщите за гости, че не е важно да построиш само къщата, а смисълът на европейската програма за развитие на селските райони е тази къща да функционира, да създава работни места, да развива региона, в който се намира тази къща и по този начин този район от един бавноразвиващ се район да стане добре развит и интересен за хората", допълни шефът на Фонд "Земеделие". 

Няма логика ти да имаш ангажимент да изпълниш нещо, в същото време да получиш субсидия, не кредит, субсидия за това нещо и да не го изпълниш, каза още той и допълни, че има 219 заведени дела, 36 от които вече са приключили в полза на фонда.

Николай Каварджиклиев заяви, че утре ще приеме протестиращите на разговор:

„Аз имам друг ангажимент рано сутринта утре, но ако ме изчакат половин час, ще ги приема“, каза той.

Едно от исканията на протеста утре е фондът да спре да си върши работата, което е меко казано неразумно, отбеляза той.