В серия от две предавания преди половин година ви разказахме за къщи за гости, направени от Европа, които са без  гости.

Собствениците им са и политици, кметове и техни роднини. След разкритията ни преди 6 месеца, сега кои ще връщат субсидията.

Европа даде на България над 200 милиона лева за къщи за гости, които да съживят икономиката в селските региони. С тези пари са създадени над 740 къщи.

В село Дъбен къща за гости, се оказа собственост на фирма, в която кметът на Луковит – Иван Грънчаров е съдружник.

Снимка: btvnovinite.bg

Субсидията е за малко над 209 хиляди лева и е получена, когато Грънчаров вече е избран за втори мандат кмет от ГЕРБ. Къщата, която се рекламира в големи туристически сайтове има басейн, солна стая, сауна и фитнес.

"Нямам лична къща, това е къща на фирмата … Аз съм кмет на заплата, няма как да стане. Ако ги няма фирмите, няма как заплатата да ми стигне, не е възможно..Сега в момента е 3 000 лева, беше 4. Аз имам бизнес”, казва пред камерата кметът на Луковит – Иван  Грънчаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Последваха няколко проверки на къщата – на фонда, НАП, икономическа полиция и прокуратурата. Резултатът – 31 000 лева частично връщане на субсидията, заради неизпълнение на бизнес плана. Междувременно Грънчаров беше преизбран за трети мандат като кмет на Луковит.

"В бизнес плана са заложени 2400 нощувки, ние в рамките на първата година нямаме, правихме допълнителни строежи, но втората година 1700 нощувки са правени. Това е невъзможно за изпълнение, което е в бизнес плана”, обяснява още Иван Грънчаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът обжалва решението на Фонда и казва, че сега не би кандидатствал по програмата.

От Фонд "Земеделие" отказаха интервю. А писмено отговориха, че не са компетентната институция, която да даде становище има ли конфликт на интереси кмет да има къща за гости. Министърът на земеделието Десислава Танева също отказа интервю за bTV, открихме я на събитие.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Десислава Танева, министър на земеделието и храните, няма забрана кмет да участва в проекта. 

"Защо да не мине на кмет като няма никаква забрана да участва, той си го декларира…няма забрана. Каквото и да направим за вас, не можем да ви убедим, че някой работи в обществения интерес", заяви министърът.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Румен Драганов,  член на Контролния съвет на Националния борд по туризъм, трябва да се прави разлика между закон и морал. 

"Законно е да ги има тези къщи, те имат перфектни документи, нотариални актове, много от нещата са изчистени, покрити, изпрани, но те нямат морал, така че няма как да ги засегнем на тема морал, точно тях", коментира Румен Драганов.

В Сандански къща за гости с минерален басейн, се оказа свързана със заместник-министъра на икономиката Александър Манолев.

Снимка: btvnovinite.bg

Бенефициент по проекта, получил максималната субсидия от близо 400 милиона лева, е фирмата на Ана Димитрова, която се оказа дъщеря на детегледачката на Манолев. През април той подаде оставка, прокуратурата му повдигна обвинение. Манолев отказа да застане пред камерата ни. Но за пръв път пред  bTV говори адвокатът му.

Снимка: btvnovinite.bg

Менко Менков - адвокат на Александър Манолев, твърди, че той няма и никога не е имал къща за гости. "Г-н Манолев е обвинен, че е подбудил друго лице да представи сведения пред ДФ "Земеделие" и тези сведения са били неверни”, посочва адвокатът. 

Снимка: btvnovinite.bg

"В обвинението на г-н Манолев се твърди, че не е установена дата и не е установено място, на които е подбудил лицето Ана Димитрова да даде неверни сведения. Звучи ли ви сериозно подобно обвинение…", посочва адвокатът.

Справка в община Сандански показва, че къщата има платен туристически данък за 1370 нощувки, последно за 16 нощувки през октомври. На мястото продължава да няма рекламна табела, че може да се отсяда в нея.

Снимка: btvnovinite.bg

"Поисках да се запозная с нещата, които са приложени към материалите по делото и безспорно е установено, че десетки хиляди лева са постъпленията всяка една година, за които пак потвърждавам, че са платени данъци …", обяснява адвокат Менко Менков. Той обаче не може каже/уточни колко туристи са преминали през къщата. 

Снимка: btvnovinite.bg

Атанас Стоянов, кмет на Сандански, отбелязва, че данъкът вероятно се плаща от собственика – това е едноличен търговец "Агротрейд" –Ана Димитрова. "Вероятно това е лицето, което внася тези такси", казва кметът.

След проверката на Фонда, фирмата на Ана Димитрова трябва да върне цялата субсидия по проекта. Не успяхме да я открием за коментар.

Според адвокат Менко Менков, Александър Манолев и Ана Димитрова вероятно се познават добре.

"Връзката между тях двамата е, че дружество, притежавано от г-н Манолев, не г-н Манолев, е отпуснало заемни средства на този едноличен търговец, регистриран на госпожата, която е кандидатствала за този проект", обяснява адвокатът.

Атанас Стоянов, кмет на Сандански, обаче твърди, че е обществена тайна, това, че тази къща за гости реално не функционира като такава.

"В крайна сметка, това ще го докаже съда. Към настоящия момент това не е от къщите, която е, поне аз нямам такава информация да бъде посещавана. Но документацията, която е преди мен, чисто формално очевидно са спазени изискванията", посочва кметът Атанас Стоянов.

Все още делото срещу Манолев не е започнало, съдии си дадоха отвод, заради колегиални отношения със сестра му. 

Снимка: btvnovinite.bg

Финансирането на къщите за гости не е изцяло от Европа. Изисква се до 30% съфинансиране от бенефициента. Затова предимно хора с възможности са кандидатствали по програмата, твърди Асоциацията на къщите за гости.

"Самата програма даваше максимум 200 хиляди евро и проблемът е, че тези пари трябваше да се намерят, да се вложат и после вече да се възстановяват. Нито един обикновен човек не може да осигури тези 200 хиляди евро и интересно тези, които са ги построили, от къде са ги намерили", обяснява Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Румен Драганов, всички, които са получили финансиране не са случайни хора - т.е  те са успели да се доберат до цялата тази технология. 

"Искат документи – ето документи, искат фактури - ето фактури, искат печати- ето печати. Накрая парите отиват при този, който е изработил всичките тези документи, вие не можете да ги съберете", коментира Драганов.

В село Хераково, само на няколко километра от София, проект за пет къщи за гости, е получил максималната субсидия от близо 400 хиляди лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес сградите са заключени, отново няма табела, че приемат гости. Платен е туристически данък за над 4 хиляди лева. След проверки е наложена санкция – връщане на цялата субсидия. От фирмата, бенефициент по проекта са изпратили възражения до Фонда. Потърсихме ги за коментар. На седалището на фирмата в Божурище, както и по телефона, не открихме никого.

Снимка: btvnovinite.bg

В село Караполци, отново в близост до столицата – има два европроекта за къщи за гости. Единият е субсидиран с над 391 хиляди лева. Сградата е въведена в експлоатация през септември 2015 г. По закон тя трябва да работи 5 години. И днес при опитите ни да разгледаме къщата за гости, никой не ни отваря.

Снимка: btvnovinite.bg

Другата къща за гости се намира на съседна улица. Получила е евросубсидия от 335 хиляди лева. И тук не може да открием собствениците.

И двете къщи са плащали туристически данък през годините, откакто са построени. Но в интернет няма реклами информация да приемат гости."Собствениците си живеят в техните си къщи. Вие виждате, че тук има 2 къщи. В едната живее единият от собствениците, в другата е синът”, казва Ангел Бонев, кметски наместник на село Караполци. 

Снимка: btvnovinite.bg

Проверките на Фонд "Земеделие" са показали, че и двете къщи трябва да връщат пълната субсидия. Те обжалват пред Фонда. След справка в имотния регистър преди 6 месеца установихме, че имотите, върху които са построени къщите, са били собственост на едно и също лице. 

Санкциите идват след като министърът на земеделието Десислава Танева разпореди на Фонд "Земеделие" да направи проверка на къщите за гости. Проверени са 288 проекта за къщи за гости, които са в мониторинг, т.е трябва да работят като туристически обекти. От тях само 25 са изрядни, останалите трябва да върнат общо  48 милиона лева. 162 проекта  трябва да възстановят цялата субсидия.

Снимка: btvnovinite.bg

"Не познавам друга проверка, по други теми, правена по подобна прозрачност. Докладът, който изготвихме, беше много детайлен за всеки обект. На 100% всички обекти, в мониторинг бяха проверени", категорична е Десислава Танева – министър на земеделието. 

Най-честите нарушения са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. От Фонда коментираха писмено, че санкциите не са окончателни.

Общите суми на наложените санкции търпят изменения, предвид извършваната обработка на подадените от бенефициентите възражения и продължаващите от страна на ДФ "Земеделие" проверки.

За 458 проекта за къщи за гости вече е изтекъл задължителният 5-годишен период, в който трябва да работят като туристически обекти. Те вече не са обект на проверка.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред тях и къщите за гости в Мухово, получили субсидия от 219 хиляди лева и които открихме в сайт, обявени за продажба. И отново ги откриваме заключени.

Стоян Георгиев, кметски наместник на село Мухово, отбелязва, че никой не идва от собствениците засега."Имаше случаи миналата, поминалата година са се обаждали хора, но отговорът е бил, че не се дават под наем, не се дават", казва кметският наместник.

И този собственик не беше открит от екипа ни.

Снимка: btvnovinite.bg

За обектите, които са извън мониторинг, министърът на земеделието посочва, че за тях никакви действия не могат да се предприемат.

"Всяка къща извън мониторинг, с пуснат сигнал, беше проверена, без да имаме право за тях, някой не ни и допуснаха. Всичко беше предадено на прокуратурата", заявява Десислава Танева.

Сега само прокуратурата може да повдигне обвинение за открити нарушения на къщите извън мониторинг. Оттам отказаха коментар, с мотива, че разследването им за всички проекти по програмата за селските райони продължава.

Въпреки че са извън мониторинг, след сигнал на bTV, проверка беше направена на къщите за гости, на роднини на председателя на ДПС – Мустафа Карадайъ в родното му Борино. След като изтича 5-годишният срок за мониторин шуреят и балдъзата на Карадайъ в село Чала и местността Кастракли също придобиват къщи, финансирани с европари.

Снимка: btvnovinite.bg

Мустафа Карадайъ запазва мълчание по темата. Проверките на Фонда откриха нарушения, но наказания няма, тъй като за проектите е изтекъл задължителният 5 –годишен срок, в който трябва да работят по туристически обекти.

"Бяха проверени и знаете ли, че във времето, в което тези проекти бяха кандидатствали, одобрявани, сключвани, те бяха от други лица. Мисля, че една беше на последваш кмет. Имало е добросъвестно прехвърляне , след изтичане на мониторинговия период", обяснява министър Десислава Танева.

Според Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости, проверките е трябвало да се извършат не след като се е вдигнало шум в медиите, а преди това. "Всеки един проект, когато започва, трябва да подлежи на проверка и когато му свърши 5 годишният задължителен срок за изпълнение – също", казва Кънева.

"Така наречените проверяващи създават перфектна документация, но това е нещо като проверките за шума – работното време 8 до 24 , а шумът се случва винаги извън това. Ако някой е искал да заобиколи закона, той може и ние виждаме с каква лекота са го заобикаляли министри, висши чиновници, близки, техни братя и сестри", смята Румен Драганов.

Наложените санкции за милиони на еврокъщите все още не са окончателни. Предстои да разберем, кои ще върнат субсидията и кои ще докажат, че са туристически обекти. Остава и въпросът дали вече изградените ще сменят предназначението си, или все пак ще посрещат гости.