Стефан, Боян и Цветомир Найденови излязоха с официално становище относно включването им в „черния списък“ на финансовото министерство за физически лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по закона „Магнитски“.  

Те посочват, че са прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона „Магнитски” лица и уточняват, че списъкът има ретроспективен характер, обхващащ период от 5 години назад и вероятно по тази причина техните имена са включени.

„От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона „Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес“, посочват в писмото си.

Семейство Найденови отбелязват, че попадането им в списъка е „несправедливо“, като в него липсват редица имена, които според тях са действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето.

Затова те са предприели действия в тяхна защита и са входирали документи до Министерство на финансите, Национална агенция за приходите, Държавна агенция „Национална сигурност“, до Министерски съвет.

Според тях включването им в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната. „Дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието, могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия“, пише още в писмото им.

И завършват: „Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация - това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България“.

Найденови и укриващият се в Дубай Васил Божков, който попада под санкциите на „Магнитски“, бяха партньори в няколко дружества, включително в „Еврофутбол“, а Цветомир Найденов е свидетел по част от обвиненията към Божков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!