Съветът за електронни медии е сезирал прокуратурата за песента на Мишо Шамара и Серафим Мартинов без становище за нарушение.

По Закона за радио и телевизия нямало нарушения, тъй като поругаването на националните символи е обект на Наказателния кодекс, обясни в студиото на bTV председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Затова от СЕМ изпращат случая на прокуратурата, по компетентност, за да провери дали има престъпление.

Сигналът дошъл след рутинна проверка от далечния май на 2011 година. СЕМ разглеждал случая след интервю на Мишо Шамара пред телевизия, в което цитирал частта от песента, в която се споменават цветовете на националния трибагреник, разказа Лозанов.

За песента „Бяло, зелено и червено” двамата си партнират с представител на варненския хип-хоп – Конса. През 2011-а обаче все още нямало текст за герба.

"Цялата героика около Мишо Шамара и Серафим Мартинов е "малко помпозна, евтина и неоснователна. В текста на песента няма нищо героично - в смисъл на политическа съпротива", каза Лозанов. Той подкрепи мнението на главния прокурор, че не бива да се надценява този казус.

"Както се вижда от изказването на главният прокурор, пък и СЕМ са две либерални институции, които не са в позицията да сторят нещо на този рапър. Но имаме известна национална отговорност, когато законодателят е записал такова изискване за съхраняване на националните символи, включително в границите на публичната реч”, каза Лозанов.

 

Реакциите около песента вече имат все по-малко общо с казуса, смята Лозанов. Това са други отношения – политически, каза председателят на СЕМ, визирайки изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна.