От Съвета за електронни медии изпратиха до медиите писмо, от което става ясно, че те са отговорили на въпросите на служебния културен министър Велислав Миников относно прекъсването на програмата на БНТ заради пресконференция на ГЕРБ.

От СЕМ посочват, че запитването от министъра е постъпило на 26 май, а отговорът е изпратен в срок – още на 31 май. В документите до медиите е предоставена и кореспонденцията.

В писмото си до СЕМ Минеков пита каква е била причината за прекъсването на редовната програма на телевизията и дали това създава прецедент при програмите на националните телевизии. Той пита също дали тази практика е законна.

„СЕМ, съгласно Закона за радиото и телевизията, осъществява надзор върху дейността на доставчиците, без да има каквото и да е право на намеса в програмната им политика“, посочват от СЕМ.

От там уточняват още, че всеки доставчик на услугата е независим по отношение на съдържанието на създаваната и предоставяна за разпространение от него медийна услуга.

СЕМ не може да определя или обосновава програмните решения на медиите. Затова следва въпросите да бъдат отправени към ръководствата им.