Министърът на културата Велислав Минеков отрече да е обвинявал журналисти и да е упражнявал институционален натиск върху БНТ.

Той направи този коментар във връзка с обвинението на обществената телевизия, че приравнява журналисти в престъпници. БНТ обяви, че ще сезира международни институции в защита на медийната свобода.

"Надявам се Емил Кошлуков да ми разкаже за ТВ7, за което отговаряше фалиралата КТБ и Цветан Василев, а може би и Делян Пеевски. Искам да знам какво прави името му тук", каза от своя страна Минеков.

По думите му директорът на БНТ е бил част от екипа на телевизия „Алфа“ на партия „Атака“. Тази подробност отсъствала от биографията на Кошлуков, която е публикувана в сайта на националната телевизия.

„Има още една фирма, която трябва да има рестрикции и в нея съучаства Емил Кошлуков. Той е в ръководството, мисля, става въпрос за „Нюфрейм медия БГ“, каза още Велислав Минеков.

Според него Кошлуков е свързан с фирмите, които са санкционирани по закона „Магнитски“.

„Кошлуков трябва да бъде подложен на същите мерки, като останалите свързани с тези фирми. Искам ДАНС и всички служби да разберат какво се е случило в този период. Тук не става дума за свобода на словото, а за серия от безобразия, извършени лично от директора на националната телевизия“, каза Минеков.

„Аз искам да знам от СЕМ подробности по отношение на присъствието на Кошлуков като директор в „Алфа“. Искам да знам също подробности, които да бъдат подкрепени със справка на НАП и НОИ, за да се уверим, че е бил наистина такъв“, каза още служебният културен министър.