Села в Странджа остават без транспорт след Нова година.

До крайната мярка се стига след като единственият автобусен превозвач в района спира работа.

Причината  за прекратяването на дейността е липсата на субсидии, които бяха обещани от държавата за превоз в отдалечени и слабо-населени места.

Снимка: btvnovinite.bg

От автогара „Запад” в Бургас тръгват автобусите за селата в Малко Търново, Карнобат и Средец. До преди няколко години транспортът се е извършвал с големи автобуси.

Сега са микробуси, които пътуват все по-рядко. А след Нова година напълно ще спрат. Една от причините, според превозвачите, са коли, маскирани като таксита, които возят пътници, без да имат лиценз и без да издават билет.  

В странджанското село Граматиково, намиращо се на 80 км от Бургас и 30 км от Малко Търново, предимно възрастните хора са зависими от автобусите. Към момента транспорт минава  два пъти в седмицата.

Снимка: btvnovinite.bg

Местните недоволстват и настояват транспорт да има.

„Ако ги спрат, умираме прави”, споделят жителите на Граматиково.

По разбития път рядко минават коли. По думите на кмета на селото Стефан Стоянов ако няма транспорт, хората ще останат на произвола на съдбата.

Шофьори на автобуси признават, че не може да се работи на загуба.

„За да продължим да работим, трябва да се направи инвестиция, да се обновят превозните средства. Пътуваме вече с 20-годишни коли”, обясняват шофьорите.

„Ако държавата се е отказала от ангажимента си да отпусне субсидии, нека да го заяви”, смятат от превозвачите.

Шофьорите посрещат празниците без заплати за ноември, а превозвачът изчислява загубите от последните две години на близо половин милион лева.   

Повишаване на таксата за ползване на автогарите и тол таксите допълнително ще оскъпят превозите до слабо-населените райони и ще направят тази, иначе социална услуга, още по-нерентабилна. 

На 13 януари е обявен национален протест.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!