Автобусните превозвачи започват символичен протест заради нерегламентирания превоз на пътници.

Те настояват за инкриминиране на това. Заплашиха и с ефективни протести на 13 януари, в които ще се включат над 30 града у нас, ако няма конкретни мерки и поситигане на максимума законът да бъде приет. Това каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

След срещата с премиера Борисов през февруари бяха поети конкретни ангажименти за справяне с този проблем, към днешна дата той не е решен – а се поеха ангажименти по законодателни промени и достъп до еврофинансиране, добави тя.

Законът в момента ще дефинира икономическата облага, която реално ще бъде част от възможностите на администрацията да се справи с проблема, но то няма да реши проблема, смята Милтенова. 

Превозвачите искат и достъп до парите от европейски проекти, които са ограничени само за фирми с общинско участие, но не и за тях, защото са „частници”. 

Освен това тя обясни, че много от линиите се затварят, защото няма субсидии и пътници.

„Загубите, които търпим, са повече от 50%, хората се отказват от този вид дейност. А линиите спират така или иначе, няма пътникопоток и нямаме адекватна политика за спасяването на този вид дейност”, каза още тя.