Автобусните превозвачи заплашват да блокират страната заради „лобистки” според тях законопроект. Ако текстовете не бъдат оттеглени, на 14 юни те ще спрат автобусите в цялата страна за час и половина.

Превозвачите смятат, че проектът за създаване на Автомобилна камара застрашава конкуренцията в бранша и иззема незаконосоъбразно функции на държавата.

Смятат, че по този начин ще се обслужват конкретни интереси на 2-3 фирми и че ще доведат до допълнителни разходи, които ще оскъпят услугата за крайния клиент.

Ако исканията им не бъдат чути и проектът не бъде оттеглен, на 14 юни от 14 до 15:30 ч. спират превозите, а от 25 юни заплашват с ефективни стачни действия с повече от 200 автобуса в центъра на София.

„Около 60 населени места в страната нямат въобще транспорт. Останалите колеги, които работят в малките населени места, са на ръба на оцеляването. Допълнителна административна тежест върху техните разходи ще доведе до там, че тези хора сами ще се откажат от извършването на услугата. Това ще доведе до оставяне на населението без транспорт”, посочи Магдалена Милтенова от Съюза за стопанска инициатива.

Браншът настоява и за оставката на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов, който е сред вносителите на проекта. Обвиненията според него са необосновани.

По думите му няма да има негативен ефект върху потребителите и ще се въведе ред. Билетите пък няма да поевтинеят, но няма и да поскъпнат.