От началото на месеца автобусните превозвачи са в протестна готовност. Те искат освобождаване от тол таксите и поправки в закона за автомобилните превози. Настояват и за борба с нерегламентирания превоз.

През последните години вече има над 3000 превозни средства, които извършват нерегламентиран превоз, посочи Магдалена Милтенова – председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи в предаването „Тази сутрин”. 

„13 януари е датата, която сме обявили за ефективен протест, ако до тогава не бъдат решени проблемите. Едно от исканията ни е да се инкриминира нерегламентираният превоз на пътници”, каза още Магдалена Милтенова. 

Според нея трябва да бъде приет Закона за автомобилните превози, защото той е изключително важен за развитието на бранша. Трябва да видим политическа воля за решаване на проблемите, смята Милтенова. По думите й държавата трябва да има нормална политика по отношение на транспорта, която за съжаление липсва. 

Имаме проблем с администрацията, има забавяне по веригата, което води след себе си още по-сериозни проблеми, отбеляза Магдалена Милтенова. 

„Браншът се е свил до минимум, населените места масово остават без транспорт, предприетите действия на чисто административно ниво не водят до никакви резултати”, посочи още тя. По думите й трудно се намират и шофьори, тъй като заплащането не е достатъчно.