Напрежението и разделението в кулоарите отстъпи място на усилена работа в пленарната зала. Или по-точно на усилени изслушвания.

Първо - служебният премиер дойде, за да обясни с каква позиция ще замине за Вашингтон.

Срещата на върха провокира искри между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 - идеята беше да отидат и президентът, и служебният премиер.

Държавният глава обаче отказа и така днес Димитър Главчев увери, че няма нищо притеснително и че и пред партньорите ни той ще заяви, че български войски няма да бъдат изпращани в Украйна. 

 

Втората тема беше европейският път на Република Северна Македония.

С каква точно позиция страната ни ще отиде във Вашингтон, попитаха депутатите.

„Решенията на Министерския съвет и на президента будят притеснение и поставят страната ни в неприятна ситуация“, посочи Виктория Василева от „Величие“.

За отговори в парламента дойде служебната власт, но уточни, че има секретни документи.

„Знаете ли колко сте прочели тази материя? 12 души са я прочели, какво ще правят днес 240?!“, коментира Корнелия Нинова от БСП.

Снимка: БГНЕС

 

„Освен нашите приятели, но и нашите неприятели ги четат. Колкото по-малко споделяме, толкова по-добре за националната сигурност“, заяви Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

„Има ли нещо, което притеснява г-н Главчев по отношение на позицията, която ще изрази“, попита Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

„Няма нищо неестествено и странно в позицията, която сме приели. Да успокоя българските граждани - въобще не може да става и дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна“, заяви служебният премиер Димитър Главчев.

„Кое в позицията смути президента, така че той да откаже да води делегацията във Вашингтон“, попита Байрам Байрам от ДПС.

„Това е лично решение на президента. Няма как да го коментирам“, отговори Главчев.

„Имам известни съмнения за отказ от национален суверенитет. Президентът Радев е абсолютно прав, когато е отказал да изразява тази позиция“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Така по предложение на ИТН депутатите продължиха да обсъждат темата, но при "закрити врата". 

Срещата на върха НАТО във Вашингтон е от 9 до 11 юли.

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна - член на НАТО, и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване.