В седмия ден от протестите множеството отново се е събрало в района пред Президентството. Протестите започнаха след акцията на Прокуратурата в президентската администрация точно преди седмица. 

Организаторите на протеста призоваха тази вечер хората да бъдат наблюдателни и внимателни за групи от провокатори и да сигнализират на полицията.

Снимка: Ладислав Цветков

Организаторите имат в множеството хора със зелени ленти на ръцете, които да играят ролята на стюарди, които да осъществяват комуникацията между протестиращите и полицията.

Те благодариха на полицията, която е успяла да осуети много по-голям погром след сблъсъците снощи.  

При протестните действия днес не бяха допуснати сериозни нарушения на реда, съобщиха от пресцентъра на МВР. Заради съмнително поведение е била извършена проверка на двама младежи - на 15 и 16 години. От тях са иззети два ножа и пиротехника, задържани са в столично районно управление.

Заявката за утрешния ден е протестите да продължат с искане за оставка на Бойко Борисов и главния прокурро Иван Гешев.

Според един от протестиращите трябва да се прочисти цялата система. Той настоява да се свика Велико народно събрание и системата да мине към полупряка с гражданско участие в нея.

Според протестиращата – госпожа Гергинова, единственият начин, по който можем да променим всичко това, от което се надявам да излезем, е правителство от експерти, хора които могат, знаят и не са корумпирани.

В нощта на 14 юли градусът на напрежението се покачи до точката на кипене и се стигна до сблъсъци. Около 22:30 ч. снощи млади мъже опъват транспарант над парадния вход на бившия Партиен дом – "Продава се".

Секунди, след като слизат от сградата, транспарантът пада. Последват освирквания, политат и първите бутилки към парадния вход на народното събрание. Мигове след това бомбичка гърми и млад мъж пада на земята.

Няколко души се притичват на помощ, сред тях и униформен. В същия миг, зад тях се появява мъж с червена фланелка. Дава сигнал с ръка и атаката към вратата на бившия партиен дом започва. Там се озовават и двама униформени.

Снимка: Ладислав Цветков

Мелето продължава повече от три минути, без намеса на полицията, а когато кордонът екипирани служители на реда пристига на мястото, към тях политат множество пластмасови и стъклени бутилки, както и кенове с бира.

По полицаите са хвърлени бомбички и пликове с червена боя.

Без да използва сила, полицията и организаторите на протеста, успяват да успокоят обстановката. От МВР са категорични – сблъсъкът е дело на група подготвени провокатори. Арестуваните са вече 13.

Напрежението от снощи отекна и в парламента. От ГЕРБ нападнаха опозицията и президента.

Левицата осъди нападението, но е категорична - хората са по площадите заради социалната несигурност и неяснота накъде върви България.

„Парите от Дубай са в чекмеджето с пистолета“, заяви Георги Свиленски от БСП.

Снимка: Ладислав Цветков

„Надявам се това да е вашето чистилище. Мислехте само как да се доберете до власт нечестни избори“, коментира Валери Жаблянов.

„Опитите да ни включат и нас, ДПС, в политическото блато няма да успеят. Колкото до Росенец проблем няма“, каза Мустафа Карадайъ.

В парламента беше повикан и вътрешният министър.

„Полицейските служители не са там, за да бъдат поругавани, атакувани и провокирани. Да не се правят внушения, че когато полицията е провокирана и по закон има право да прилага физическа сила и средства да се говори, че тя бие. Всеки полицай е оправомощен от закона, когато се чувства заплашен или са заплашени гражданите, да прецени до каква степен използва правомощията по закон“.

Снимка: Ладислав Цветков

Все още тече проверката за полицейско насилие по случаите от първите дни на протестите, уточни Маринов.

„Аз не мога да разбера как тези полицаи се защитават от свлечен на земята човек под колоните, когото ритат“, коментира Кристиян Вигенин.

Левицата настоя Маринов да се върне в залата, но до такова не се стигна.

Оставката на правителството не е на дневен ред, заради задаваща се икономическа криза в епидемията. Това стана ясно от думите на премиера рано тази сутрин на заседанието на министрите.

В първото правителствено заседание от началото на протестите, премиерът коментира недоволството и искането за оставка. 

„Желанието им за оставка на това правителство няма да им подобри състоянието – мога да сключа договор с тях, че октомври-ноември ще им е толкова по-лошо състоянието, че ще съжаляват, че не сме успели да прекараме държавата през тез иглени уши, които е икономическата криза. При цялото ми уважение към Христо Иванов и сие, които се опитват да ми припишат участие в съдебната власт – никога не съм се виждал и не познавам никого от ВСС, за да предопределям даден избор“, заяви Бойко Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

Премиерът коментира и снощния протест.

„Прекрасно знам какво могат Мая Манолова, Румен Петков - те знаят, че когато видя кръв веднага си тръгвам и затова го правят. За това бяха и червените пликове с боя на снощния протест, за да наподобяват кръв“.

Среща с коалиционните партньори в четвъртък и първи Европейски съвет в края на седмицата на лидерите очи в очи след обявяване на пандемията ще избистрят бъдещите стъпки на правителството. Премиерът има и план за консолидация на държавата.

„Да се концентрираме върху справедливите искания, да мине Европейския съвет, да се видим с коалиционните партньори утре, и да видим какво правим. И ако нямаме план за стабилност дори с опозиционните партии да се договори какво правим през останалите месеци, никой не може да се справи сам“.

Снимка: Ладислав Цветков

И още от думите на Борисов - ако сега има предсрочни избори няма да се успее с машинното гласуване.